Русия натири 35 американски дипломати

0
Министър Лавров не можа да остави без отговор нелепото поведение на американците
Министър Лавров не можа да остави без отговор нелепото поведение на американците

Русия обявява за "персона нон грата" 35 американски дипломати – 31 служители на посолството в Москва и 4 от генералното консулство в Санкт Петербург, обяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Разбира се, не можем да оставим без отговор подобно нелепо поведение, реципрочността е закон в дипломацията и международните отношения”, каза министър Лавров.

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама предприе ответни мерки „в отговор" на хакерски атаки и предполагаема намеса на Русия в изборите за президент на САЩ. Друга изтъкната причина е „тормозът" на дипломатите (на САЩ) в Москва.

Най-драматичното решение е почти незабавното експулсиране на 35 „агенти на руските разузнавателни служби”.

В официална декларация президентът Обама обяви, че Държавният департамент – американското министерство на външните работи – смята от четвъртък за „персона нон грата 35 руски агенти на разузнаването", на служба в „посолството на Русия във Вашингтон и руското консулство в Сан Франциско". Без да посочва подробности, Белият дом ги обвинява, че са „действали по начин, който не отговаря на дипломатическия статут". Тези руски агенти и техните семейства "имат 72 часа да напуснат САЩ".

Държавният департамент затворя от днес двата комплекса от сгради, собственост на Русия, в щата Мериленд, близо до Вашингтон, и в щата Ню Йорк, „използвани от руските власти за целите на разузнаването".

Белият дом заяви, че санкциите са и „отговор" на „увеличаващия се тормоз през последните две години срещу дипломатическия персонал (американски) в Русия от страна на силите за сигурност и на полицията". „Тормоз", който "отиде далеч отвъд международните дипломатически правила на поведение", отсече американският президент.

Според говорителя на Държавния департамент Марк Тонър, това „неприемливо поведение" на „тормоз на нашите дипломати се увеличи през последните четири години и осезаемо през последните 12 месеца", което съответства на усилване на американско-руското напрежение заради конфликтите в Украйна и в Сирия. Американският говорител осъди „произволните полицейски проверки, физическо насилие и разкриване на лична информация за нашите служители по обществената (руска) телевизия", което ги поставя в риск.

В отговор на руските хакерски действия, разстроили президентската надпревара между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, Барак Обама обяви, че е предприел директно „санкции" срещу девет руски юридически и физически лица, включително две разузнавателни служби – Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) и военното разузнаване (ГРУ).

Белият дом обвинява ФСС, че е помагала на ГРУ, която чрез своите агенти и технически средства е „фалшифицира, променила (...) информации с цел или резултат да попречи на избирателния процес в САЩ през 2016 г.".

Три руски компании са обвинени, че са оказали „материална подкрепа" за хакерските операции и също са санкционирани, тоест стават цел на финансови и правни наказателни мерки от страна на американската администрация.

И накрая, четирима руски високопоставени служители – ръководителите на ГРУ, сред които и сегашният директор Игор Кробов, също са санкционирани директно от Белия дом, докато двама други руски граждани са санкционирани от Министерството на финансите.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари