Русенци заслужават съдбата си

0
Вчера 20 октомври пред Халите и с шествие по главната улица бе проведен протест срещу наглото поведение на русенските управници
Вчера 20 октомври пред Халите и с шествие по главната улица бе проведен протест срещу наглото поведение на русенските управници

Вчера 20 октомври пред Халите и с шествие по главната улица бе проведен протест срещу наглото поведение на русенските управници и безхаберното им поведение относно замърсяването на въздуха на Русе.  Въпреки изпратените покани във Фейсбук и публикуваната обява във вестника на движението, събитието бе уважено едва от двайсетина души. Нормално бе на него да не присъстват хора, които са допуснали появата и разширението на Монтюпе, където днес работят 10 леярни за олово, кадмий и цветни метали, без пречиствателни инсталации. Това са БСП и бившия кмет Божидар Йотов, по чието време на управление бе построен завода, както и ГЕРБ и сегашния, все още кмет Пламен Стоилов, при чието управление бе направено двойно разширение на производството. Не присъстваха и представители на Реформаторския блок (бившите СДС и ДСБ) и Атака, които имаха представители в общински съвет, но нито веднъж за последните 8 години не повдигнаха въпроса за замърсяването на въздуха.

Учудващо, но на събитието не дойдоха и представители нито на ПП “Зелените“, нито на ПП “Партия на зелените“, които би трябвало да са защитници на екологията и да подкрепят всяка подобна кауза. Не уважиха събитието и от ПП“Глас Народен, които пък в предизборната си платформа заявяват, че ще работят за решаване проблемите на Русенци. Явно за тях проблем с чистотата на въздуха не съществува, както и не е проблем, това, че председателя на общински съвет не спазва закона и не зачете правото на гражданите да участват в местното самоуправление.

Събитието бе организирано от „Бъдеще за Русе“ с участието на  някои негови кандидати за общински съветници и от кандидатът за кмет инж. Мариян Димитров. Имаше и представители на социалдемократите.

Прекият повод за протест бе отказа на председателя на Общински съвет (в листата за съветници на ГЕРБ) да свика заседание на общински съвет, на което да се разгледат и гласуват направени от гражданска инициатива важни за чистотата на русенския въздух предложения. Определения със закон срок изтече на 18 октомври.

Макар и малобройно събитието бе полезно и своевременно. На него ясно пролича кой наистина мисли за Русе и кой само приказва за да се докопа до власта.

На протеста пред сградата на общината бяха посочени виновниците за замърсяването, както и „Бъдеще за Русе“ поиска подкрепата на русенските граждани.  Защото ако на изборите на 25 -ти октомври не бъде извършена промяна и гражданите не влязат в общински съвет, то след 4 години (когато са следващите избори) Русе ще бъде град – призрак.

Ако харесвате това, което „Бъдеще за Русе“ прави за града, може да подкрепите кандидатите ни за общински съветници и кмет с №13 в бюлетината.

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари