Русенци: РИОСВ трябва да защитава гражданите, а не замърсителите!

14
Протест по отношение на чистотата на въздуха се състоя тази сутрин пред сградата на екоинспекцията
Протест по отношение на чистотата на въздуха се състоя тази сутрин пред сградата на екоинспекцията Видео: Русе Медиа

Протест по отношение на чистотата на въздуха се състоя тази сутрин пред сградата на екоинспекцията

Протест срещу липсата на адекватни действия на РИОСВ - Русе по отношение на чистотата на въздуха се състоя тази сутрин пред сградата на екоинспекцията. Организаторите от сдружение „Дишай, Русе“ бяха избрали да се съберат преди началото на работния ден, за да посрещнат служителите на екоинспекцията с плакати и да им покажат, че русенци искат да бъдат чути.

Участниците облепиха със своите искания едно от стъклата на сградата, като някои от хората се включиха символично с маски на лицето, наподобявайки някогашните хлорни протести.

Протестиращите споделиха, че искат гражданите да получават адекватна реакция на своите сигнали, без да ги преследват от полицията и да им се търси наказателна отговорност. Те коментираха, че сигнали се подават през нощта, защото не се диша, а това, че инспекторите от РИОСВ по това време не са на работа, е въпрос на тяхна организация. Русенци казаха още, че са търсили съдействие от всички институции, но не получават адекватна реакция. И смятат, че няма държавническа воля да се спре замърсяването на въздуха не само в Русе, а и в другите градове.

„Чистият въздух е наше конституционно право. Би трябвало РИОСВ да защитава гражданите и те да дишат чист въздух, а не да защитава замърсителите“, коментираха участници, цитирани от Русе Медиа.

По отношение на освобождаването на директора на екоинспекцията Цонка Христова, те смятат, че това е свързано по-скоро с ротацията в правителството, отколкото с днешния протест за въздуха. Надяват се новото ръководство да бъде по-решително в действията си и затова засега няма да правят нови акции, за да се даде време на РИОСВ да преосмисли политиката си на неглижиране на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    They shall not pass
    Ай стига, бе! 50 “държавни служители” с мизерни заплати, но дошли от нашите данъци и много корупционни мангизи под масата , издържат луксозно семействата си- общо към 300 души (по моя сметка). Но те пък нямали морал и в свободното си работно време “правели свободна любов, а не война”- в Общината . Тез’ същите отричат, че има химически миризми от вредни производства в Русе. Безочливо поощряват отровителите на града и всичко наоколо?! 300 корумпета, тровят Русе и околностите?! Та-ри-ри-рам! Русе! Отвори очи! 300 души се издържат, като те отравят!!!! They shall not pass
  • 1
    11
    селянин
    Алоу " до Атанасов" що не кажеш колко плаща модната индустрия на шивачките в Русе? А според теб, общината да купи на всеки е-кола.
  • -1
    10
    До Атанасов
    Не, господине, индустрия не значи мръсен въздух и не е задължително да замърсява. Защо не послушайте предложението на шефа на Топ Мен Мартин Йорданов да се създаде консорциум на шивашките фирми в Русе. Русе можеше да стане център на шивашката и модната индустрия, която не замърсява и осигурява много работни места. Вместо това се предпочете да се развиват опасни и вредни производства като металолеене и органична химия. А най-големият замърсител на въздуха не е промишлеността, а автомобилният трафик, който се увеличи драстично и тук вече вина има и самата Община.
  • 6
    9
    До Димитър Петров
    Относно т. Нар. Гл. Комисар ха ха ха че и докторант на 57 години в Русенски университет Пламен Първанов Пенчев как искате да си иде, след като беше назначен за директор на ОДМВР по ГЕРБ-аджийска партийна линия. Той е протеже на Пламен Нунев, който изпълзя вчера от дупката си да се кланя на вожда на мафията Бойко Борисов, докато се връщаше от конгреса на ЕНП в Букурещ. Пенчев е направил дори лудата си майка членка на ГЕРБ, вие искате той да се махне...как да стане?!
  • -16
    8
    Иво Атанасов
    Русе е индустриален град и има промишленост която изпуска замърсители. Ако искаме чист въздух трябва да забраним производствата и в Русе да няма къде и какво да се работи и да стане малък град. Това е проблемът на всеки голям град, мръсния въздух. Който иска чист въздух да отиде на село. Напразни са усилията на някои хора да ни убедят, че Русе намалявал щото въздухът бил мръсен. Напротив въздухът е мръсен което означава, че в Русе се работи и се запазват работните места и той остава голям град привлекателен за работната ръка. Заради мръсен въздух ще напусната 300-400 човека, за увеличаване на производствата ще се привлекат 10-15 хиляди човека -работна ръка. Аз не защитавам мръсния въздух, но е нормално в голям град като Русе да има замърсяване, а който не иска да е мръсен да отиде на чист въздух и се изсели от Руси. Егоистично е хора които работят професии които не произвеждат мръсен въздух да искат да се забранят производства или компании тъй като това ще доведе до безработица и напускане на работна ръка и обезселяване на Русе. Гражданите да бъдат активни за мръсния въздух ако се правят незаконни замърсявания на въздуха, при нарушаване на предварително поетите ангажименти за нарушаване на чистотата на въздуха от компаниите. но да се иска планински въздух в индустриален град е смешно и абсурдно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари