Стотици русенци настояха "За чист въздух"

5

Стотици се включиха в протестното шествие под надслов "За чист въздух в Русе". То премина по централната улица "Александровска" от Градските хали до площад "Свобода".

"17.09.2015 е нашият 27.09.1987", заявиха протестиращите, припомняйки за първите организирани подобни действия в града след обгазяванията от гюргевския завод "Верахим".

"За да няма политически лозунги решихме и да е мълчаливо, тъй като сред участниците има доста политици. Протестът не е срещу една или друга компания, една или друга институция или партия, а за чист въздух!", заявиха организаторите, които събираха и подписи за сигнал за проблемите с индустриалните замърсявания в Русе до европейските институции.

Сред присъстващите наистина не липсваха политически фигури, сред които кандидати за кметове и общински съветници от почти целия спектър.

Преобладаващата група сред протестиращите бяха млади родители, дошли с децата си, заявявайки своето желание да се борят за осигуряването на по-добро бъдеще за тях в родния им град Русе. Не липсваха и такива, които си припомняха предишните подобни поводи за масови протести преди около 30 години.

Множеството премина по маршрута на шествието мълчаливо, като през това време към него продължиха да се включват русенци на различни възрасти. Стигайки на централния площад "Свобода", то вече надмина 1 000 души.

Както вече съобщихме, конкретен повод за протеста са замърсяванията на въздуха в Русе между 14 септември вечерта и 15 септември сутринта, които бяха последвани от десетки сигнали на русенци. Конкретни резултати от последвалите проверки все още липсват.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари