Путин тества дали може да свали Меркел

1
Русия се опитва да свали от власт германския канцлер Ангела Меркел чрез информационна война
Русия се опитва да свали от власт германския канцлер Ангела Меркел чрез информационна война

Русия се опитва да свали от власт германския канцлер Ангела Меркел чрез информационна война, целяща за раздухва силно недоволство в Германия по въпроса за имигрантите и бежанците. 

Известно е, че от години Москва финансира екстремистки структури в Европа, но сега има свидетелства, че това се прави умишлено срещу Меркел в собствената ѝ страна, пише Дневник.

Това твърди най-високопоставеният специалист на НАТО по стратегически комуникации - термин с множество значения, но в сектора на отбраната с него обикновено се обозначава професионално разпространяване на информация и внушения - или откриване на това кой и защо го прави - целящо да накара хората и институциите да действат по определен начин в името на някаква задача или по-голям план.

Янис Сартс, директор на базираният в Рига Център на НАТО за стратегически комуникации, казва пред лондонския в."Обзървър", че споделя това като експерт, а не като висш служител на алианса.

Но изданието посочва, че анализатори в НАТО са идентифицирали опит за предизвикване свалянето на Меркел, която е силен привърженик на санкциите срещу управлението на президента Владимир Путин.

Сартс работи в център, създаден преди по-малко от две години от 7 държави в НАТО с цел да се контрира руската пропаганда и подмолните елементи на хибридна война. Част от задачите им са да анализират връзките между медии и общество, но също така и кой създава информация и новини, как те стигат до аудиторията. Това обхваща както журналисти, редактори и продуценти на новини, така и хора от PR сферата, маркетинга, преподаватели и обществени фигури, изявяващи се пред медиите.

"Русия е изградила мрежа, която може да контролира. Можеш да я използваш, както видяхме в Германия, в комбинация с явления като имигрантския въпрос, за да подкопаеш политическия процес по много сериозен начин. Ако са искали само да накажат Ангела Меркел, защото подкрепя санкциите, това е ОК, но се тества дали могат да се възползват от някакви проблеми в обществото и да създадат ситуация за политическа промяна в Германия", казва Сартс.

Той допълва, че може да се проследи руското финансиране до екстремистки сили в Европа без значение дали са леви или десни. "Важното е да са екстремистки и да се вписват в руската представа като удобни за употреба."

Латвиецът посочва, че ефектът от опита в Германия е бил ограничен, защото проблемът е бил открит навреме. Но той предупреждава, че други страни, и особено в по-малките, си затварят очите за руската пропагандна война.

"Най-доброто средство за дезинформация е, когато опонентът ти не забелязва. Тогава тя е най-ефективна. Смятам, че има страни, където още не са го забелязали или са избрали да не го забелязват."

Сартс казва още, че в голяма и уредена държава като Германия е тествано чрез руски говорящото население, социални мрежи и увеличаване на съществуващите различия в обществото да се провери може ли реално да се влияе върху смяната на висшето ръководство на страната.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари