Прокуратурата започна дело за хешкода на машините за гласуване

0
Скандалът с машините се разгоря два дни преди първия тур на местните избори
Скандалът с машините се разгоря два дни преди първия тур на местните избори Снимка: БГНЕС

Скандалът с машините се разгоря два дни преди първия тур на местните избори

Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хешкода на машините за гласуване на местния вот е прераснала в досъдебно производство. Обвиняеми все още няма, съобщиха от прокуратурата пред БНР.

Скандалът с машините се разгоря два дни преди първия тур на местните избори на 29 октомври. Тогава депутати обявиха, че според доклад на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си хешкода на машините за гласуване и го е прехвърлил на флашка. След политически скандал в деня на размисъл ЦИК взе решение да забрани използването на машините.

От ПП-ДБ обаче обжалваха пред Върховния административен съд и той върна машините за балотажа. Веднага след това започна и прокурорската проверка по случая.

“Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС за машинния вот. Изискани са компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете”, обясни тогава зам. главният прокурор Мария Павлова.

Стойнов е снимал тестова процедура, за да види дали всичко работи. Тя няма как да повлияе на машините и да ги пренастрои, настояха през ноември от Министерството на електронното управление. Оставката на зам.-шефа на ДАНС Денев пък бе поискана от премиера Николай Денков затова, че докладът му е бил във формат извън законовите изисквания и той не е бил информиран за него. Шефът на агенцията Пламен Тончев отказа да го освободи. Затова Денков поиска и неговата оставка с писмо до президента Румен Радев. Държавният глава от своя страна също отказа да освободи Тончев, защото това била “политическа чистка”. Тончев е назначен на поста от служебния кабинет на Стефан Янев и преназначен за втори мандат от този на Гълъб Донев.

Скандалът със Стойнов и хешкода се разви успоредно с твърдения за оказан натиск над министъра на електронното управление Александър Йоловски. Според показанията му пред прокуратурата съпредседателят на ПП Кирил Петков и депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов са настоявали той да сключва обществени поръчки с финансов интерес от над 600 млн. лв. с определени фирми. Те отрекоха категорично да са заплашвали Йоловски.

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая, а Йоловски и семейството му получиха охрана. Развитие по този казус засега няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари