Скандалът с машините: "Крадецът вика - дръжте крадеца!"

1
Удивително е, че отговорните разследващите органи до момента мълчат, прокуратурата и зъб не е обелила по случая, коментира Пламен Киров
Удивително е, че отговорните разследващите органи до момента мълчат, прокуратурата и зъб не е обелила по случая, коментира Пламен Киров Снимка: вестник "Труд"

Удивително е, че отговорните разследващите органи до момента мълчат, прокуратурата и зъб не е обелила по случая, коментира Пламен Киров

Какво всъщност постанови ВАС в понеделник? Как едно законосъобразно, според ЦИК, решение да се гласува само с хартиени бюлетини, без машини, е отменено като правно неоснователно, ако е законно?

Основателни ли са твърденията за неговата нищожност? Как да се ориентира обществеността?

"Решението на ВАС практически слага край на спора, като оставя в сила решението на ЦИК като законосъобразно, тъй като машините не са били сертифицирани. Като основание за това служи факта, че министърът за електронното управление не може да делегира тези си правомощия на своя заместник. Последният няма право да извърши това", коментира ситуацията проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предаде БНР.

"Но! Във втората си част съдебното решение казва, че до балотажа на 5 ноември има време и министърът да сертифицира машините.

Така на втория тур е разрешено да се гласува и по двата начина. Това е същността на решението на висшите магистрати.

Друг е въпроса, че съдът не обследва намесата на държавния служител и какво е правил той в разрез със закона, какво изобщо е правил с машините и неговите обяснения.

Така, ако бъде спазен закона изрядно, на втори тур може да се гласува с машини. Ако не – ще остане само варианта с хартиени бюлетини.

Междувременно и ЦИК и ДАНС бяха обвинени, че изпълняват политически поръчки.

Излиза сякаш крадецът вика „дръжте крадеца!“ – добави проф. Пламен Киров.

До момента няма смислено обяснение от заместник-министъра, защо е постъпил по този начин, би трябвало да си дава сметка и за правните последствия от действията си. Всеки нормален човек би си задал човека какви последици ще настъпят от това!

Редно е той да даде обяснение на собствените си действия, а не да коментира другите институции.

До този момент премиерът трябваше да е освободил този заместник-министър.

Удивително е, че и отговорните разследващите органи до момента мълчат, прокуратурата и зъб не е обелила по случая.

Защо изобщо се смята, че дигиталните технологии са по-сигурни от някои елементарни технологии, известни още от древността?

Никъде в Европа не се гласува с машини и надали европейците са по-глупави от българите. Само донякъде в Белгия и на места във Франция, но това не е масово и е без значение.

Ние като че ли прекомерно много дигитализирахме нашия живот и от това възникват по-големи проблеми, отколкото решаваме.

Желаещите да гласуват с машини, трябва много внимателно да видят дали онова което е отпечатано на листчето от устройството - дали то съответства на техният избор. Едва тогава да пуснат бюлетината си.

Защото те може да гласуват за един кандидат, а машината да отпечата някой друг, ясно препоръча професорът по конституционно право Пламен Киров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари