Проф. Витанов: Русе вече е в лилавата зона

186
Виолетовото расте. Червеното подяде мощно западна България, пише математикът
Виолетовото расте. Червеното подяде мощно западна България, пише математикът

Професор Николай Витанов публикува актуална информация за разпространението на коронавируса у нас.

Според неговата карта в лилавата зона, в която има риска за дълготрайно и бързо нарастване на случаите, влизат още две области. След Велико Търново и Търговище, там вече са Русе и Пазарджик.

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 24 август 2021 г.

Контролното число за вчера беше 1600. Реалното число е 1891. Не е лошо за прогноза, която беше направена преди повече от месец, когато броят на случаите беше 16 на ден, нали така. За съжаление се движим по неблагоприятния сценарий, даже малко го изпреварваме. Какво да ви пиша, не е добре това. Обаче, какво ще кажете вие, дето ревете и виете, че съм плашел народа. Ето ви го числото - 1891. Май излиза, че леко съм успокоявал хората относно реалната ситуация. И е така. Знаете, че има и апокалиптичен вариант, нали. Но не сте чули и чисълце от него. Хайде сега, продължавайте с плонжовете в калта как Витанов плаши хората. Жалка работа.

Сега картите. Вчера ви писах, че една област с много население, се е засилила към червената зона на картата на риска съгласно Министерството на здравеопазването. Виждате ли я вече, коя е. И виждате какво тръгва да става покрай Бургас. Това е обективното положение. Пак ви пиша - тая карта ви е за сведение, къде може да се очаква някой да се сети, че има план и тоя план предполага мерки. Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит.

Следва картата на риска съгласно нашата методология. Виолетовото расте. Червеното подяде мощно западна България. Но вие, които следите тези сводки, никак не сте изненадани. Точно това очаквахме да стане. Западна България беше в жълто и ви писах, че бавно ще почне да почервенява с наближаването на края на сезона по морето. Ами ето, това и става.

На картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост нещата не са се променили от вчера. Но, като гледате, там много промени ни се очакват. Има две области, които след време ще станат червени и толкоз.

Базовото репродуктивно число днес е 1.387. Пак е над 1.3. Това имах наум вчера, като ви писах, че 1.229 е почти 1.3. Прескача си над 1.3 както си иска тоя вирус. Хейтърите плонжират в калта и пишат рецензии как 1.229 било 1.23 а не 1.3. Плонжирате, не плонжирате, вируса без усили скочи от 1.229 на 1.387. Значи 1.229 му е близо до 1.3. Ха сега продължавайте с рецензиите как не разбирам от математика.

Иначе, 1.387 означава, че обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация, плонжиращи хейтъри мои. Писах ви, че активните случаи ще прелетят покрай 20 000 и ще полетят към 25 000. Е не става ли това? Писах ви, че броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. Е, не става ли това. Какво само ревете и виете.

Индикаторите за смяна на тренда все още са под критичните стойности, както за страната, така и за всички области. Обаче за няколко области, индикаторите са на ръба на критичната стойност и някъде около четвъртък ще я надминат. Това означава, че се очаква начало на дифузно разпространение на заразата там. Отначало това разпространение ще е слабо, но ако не се вземат мерки, ще се засили.

Днес един хейтър ми писал е-майл, как щял да ми направи Нюрнбергски процес, задето съм карал хората да се ваксинират. Тоя още не е разбрал, каквото ви писах вчера. А, то е, че от около 2 месеца нарочно спрях да пиша за васкините, за да видя, ще забележат ли хейтърите тая работа. Не-е-е-е, няма такова нещо. Реват, та се късат, как съм натискал за масова ваксинация, а тоя и процес ще ми прави. От тия плонжове в калта са ви са повредили сетивата, хейтъри мои.

Накрая една теорема он веселата математика, чието доказателство върви в момента (а то върви от 1-ви август и ще върви до 30-ти септеври). Теоремата е

Хейтърите само вият и реват, но една свястна дългосрочна прогноза не могат да дадат.

Хайде хейтъри, давайте контрапример. Излизайте с имената си и правете дългосрочни прогнози, народът чака. Какво ще става в края на септември и през октомври. Ама с числа, с числа, ей така като мен. Който направи по-добри прогнози от мен, лично аз ще го потупам по рамото и ще се оттегля, като го оставя да прави прогнозите. Хайде де, август мина, часовникът тиктака. На 1-ви октомври ако няма контрапример, теоремата се счита доказана.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари