Отворено писмо до Бойко Борисов

2
Отвореното писмо до премиера е с копия до президента, председателя на НС и Главния прокурор
Отвореното писмо до премиера е с копия до президента, председателя на НС и Главния прокурор

Протестите в шест града от 11 ноември 2015 г. поставиха четири искания, които още не са изпълнени. Нов протест на 26 ноември 2015 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша.

Природозащитниците припомнят, че има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България.

В Природен парк Витоша незаконно се разорават площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма Околна среда. 

Тези площи учудващо съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите.

В Национален парк Пирин се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е напът да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост.

Проектите на плановете за управление на националните паркове Пирин, Рила и Природен парк Витоша и режимите, които предвиждат,

поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва.

На 11 ноември 2015 г. хиляди граждани излязоха на шествие в София, Пловдив, Варна Русе, Перник и Сливен с призив за опазване на Рила, Пирин и Витоша и заявиха ясно своята воля да продължат протестите, докато не бъдат изпълнени техните четири искания:

1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!

2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален Пирин и другите виновни лица.

3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

4. Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

Природозащитниците припомнят, че са изпълнили всички законови действия, и са изразили експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.

Природозащитниците настояват и за спешна среща за спасяването на последните кътчета незастроена и запазена природа в България. 

Те очакват ясни гаранции, че ще се провежда политика на отговорно отношение към природното наследство и перспективите за развитието на качествен туристически продукт, основан на едно автентично природно и културно наследство и събудени за предприемачество местни общности.

До този момент нито една от компетентните институции в лицето на министерствата на земеделието, околната среда и регионалното развитие не реагира на поставените искания.

Затова коалицията „За да остане природа в България“ призовава всички граждани да се включат в протестите на 26 ноември 2015 г. (четвъртък) от 18.30 часа, с които ние искаме институциите да дадат отговор на поставените искания.

За контакти:

- Стефан Аврамов, Българска фондация биоразнообразие, 089 78 65 818

- Тома Белев, Асоциация на парковете в България, 0888 100 373

В коалицията „За да остане природа в Българиячленуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари