Помощ има, но е на автопилот

0
Как държавата набира доброволци в борбата с COVID-19
Как държавата набира доброволци в борбата с COVID-19

Непрекъснато се търсят доброволци за болниците, но официалната база данни за това изглежда оставена без централно управление и контрол

Това личи от проверка на Свободна Европа в институциите, ангажирани със системата.

Лечебните заведения имат нужда не само от квалифицирана работна ръка (като лекари и медицински сестри), но и от санитари за общи задачи и дезинфекция. Някои болници са публикували позиции за доброволци в платформите за обяви за работа. Служителите в районните здравни инспекции също изнемогнат и имат нужда от помощ. Лабораториите не могат да наваксат закъсненията с въвеждането на данните от извършените тестове.

Но на този фон се оказа, че нито една институция не знае кой управлява и използва официалната базата данни за набиране на доброволци, която беше пусната и работи от края на март.

“Имаме нужда от теб”, но не съвсем

На официалния сайт www.coronavirus.bg продължава да стои връзка за кандидат доброволци. Това е платформата www.dobrovolec.bg. “Дейностите, обявени на платформата, в които може да се полага доброволния труд, са следните: болнични заведения и свързани с тях (немедицински) дейности; болнични заведения и свързани с тях медицински дейности – само за медицински лица; дейности, свързани с нуждите на Националния кризисен щаб; дейности, свързани с нуждите на Министерството на вътрешните работи; дейности, свързани с нуждите на Министерството на здравеопазването”, пише в сайта. С отварянето му излиза призивът “Имаме нужда от теб! Регистрирай се!”.

Под това заглавие на 31 март МВР обяви старта на платформата за набиране на доброволци. Според съобщението “всеки, който желае да помогне за преодоляване на разпространението на COVID -19 може да се регистрира на адрес www.dobrovolec.bg”. Оттогава този сайт е активен и всеки желаещ може да се регистрира.

Платформата е разработена безвъзмездно от компанията „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ със съдействието на МВР и в подкрепа на Националния оперативен щаб. “Проектът е реализиран след проучване на добрите световни практики, които биха могли да се използват. Фокусът е паднал върху държави, които се справят добре в борбата с коронавируса с помощта и на добре изградена и работеща структура от доброволци”, се казва в официалното съобщение на сайта на МВР.

“По своята същност платформата е централизирано място, където желаещите могат да влязат и да се регистрират. Приложен е и линк към DMS кампанията, където всеки може да я подпомогне финансово”, пише още в съобщението от края на март.

По разпореждане на премиера

Платформата ще се надгражда според допълнителните изисквания, които се появяват заради динамичната обстановка, казаха от МВР преди осем месеца. “Трите направления с особено голяма натовареност са дефинирани с оперативния щаб. Доброволците могат да се включат в подкрепа на лечебните заведения, на социалните служби и Регионалните здравни инспекции. Сформираният състав от доброволци ще се координира от директора на Главна дирекция “Пожарна и аварийна безопасност” гл. комисар Николай Николов, по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Доброволците ще бъдат инструктирани и съответно оборудвани за изпълнението на съответните задачи”, пише в прессъобщението на МВР.

От сайта на Националното сдружение на общините в България в края на март стана ясно, че всички кандидат-доброволци ще бъдат проверени от МВР, за да се избегнат опити за злоупотреба от криминално проявени лица.

Осем месеца след старта на платформата за централизирано набиране на доброволци призивите за набиране на доброволци зачестяват заради нарастване на броя на заразените с COVID-19. По тази причина Свободна Европа се опита да провери колко души са се записали като доброволци през платформата и как функционира системата.

“Оказа се, че не сме ние”

Платформата е създадена безвъзмездно от „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“. Радослав Ризов, който е мениджър на „Иновативни проекти“ в компанията, каза следното пред Свободна Европа: “в момента, в който създадохме и разработихме платформата, влязохме във връзка с “Информационно обслужване”. Предадохме им всичко и вече нямаме никакво касателство с проекта”.

“Оказа се, че не сме ние”, каза на свой ред председателят на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов, след като поиска време, за да провери дали държавната компания администрира платформата. “Останали са “Телелинк” и МВР”, каза Константинов. Радослав Ризов повторно отрече от “Телелинк” да имат връзка с платформата след създаването ѝ.

“Те не са към нас при всички положения”, отговориха и от МВР, след като останаха единствената спомената институция, която би могла да знае колко са доброволците, проверени ли са, и как се използва базата данни. Остана без отговор и въпросът как директорът на пожарната координира “сформирания състав от доброволци” по “разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов”.

Свободна Европа е изпратила и въпроси до правителствената пресслужба, но до този момент няма отговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари