Половината от българите мръзнат през зимата

0
Поскъпването на тока ще е пагубно за държавата
Поскъпването на тока ще е пагубно за държавата

Според синдикатите поскъпването на тока ще е пагубно за държавата

Половината от българите ще прекарат зимата на студено. Според националната статистиката над 40 на сто от хората се ограничават при отоплението на дома си поради недостиг на средства. Синдикатите сигнализират, че през следващата година скокът в цената на тока както за бита, така и за бизнеса ще бъде пагубен за държавата. По думите им рязко ще се увеличи процентът на енергийно бедни българи, а в Бюджет 2016 няма заложени достатъчно пари, предаде News7.

Всяка година у нас около 300 хил. души получават енергийни помощи за отопление. Сред тях е и Великотърновско семейство. За целия отоплителен сезон от ноември до март те са получили малко над 300 лева.

Според изчисленията българите, които имат нужда от финансова помощ, за да покрият разходите си за отопление, са около 60%. Държавата обаче отделя пари само за най-нуждаещите се, останалите пестят от отопление. Така на практика половината българи живеят на студено и поради недостиг на средства не могат да си позволят да поддържат минималната температура, определена от световната здравна организация.

Основното притеснение на неправителствения сектор е свързано с пазар на електричество и с факта, че от следващата година сами ще договаряме цената, която плащаме. Изчисленията показват, че това ще доведе до поскъпване от 20 на сто през първата година. Това според профсъюзите вещае тежка зима. Десетки фирми ще бъдат принудени да съкратят персонала си заради по-високите цени.

От КНСБ прогнозират и фалити сред част от бюджетните предприятия. По думите им дори и през втората година цената на тока да се нормализира, няма фирма в България, която да е вкарала 20% по- скъп ток в разчетите си за 2016 г.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари