Пенсионер доказа в съда, че неправомерно е заставен от НОИ да връща над 30 000 лева

8
Бившият оркестрант бе набеден, че 5 години е получавал пенсия срещу фалшиви документи
Бившият оркестрант бе набеден, че 5 години е получавал пенсия срещу фалшиви документи Снимка: Здравка Маслянкова / БНР

Бившият оркестрант бе набеден, че 5 години е получавал пенсия срещу фалшиви документи

Търновец доказа пред Административният съд в старата столица, че е бил набеден, че е получавал неправомерно пенсия в продължение на 5 години.

Магистратите разгледали казуса след като 69-годишния Тодор Петков обжалвал разпореждане на НОИ, с което е бил заставен да връща на държавата над 30 000 лева. Сумата е от изплатената му от 24 юни 2016 г. до 31 май 2021 г. пенсия в размер на общо 24 039 лева главница и 6236 лева лихва, пише вестник "Борба".

Преди броени дни съдът се е произнесъл в полза на бившия оркестрант като е отменил разпореждането на НОИ като неоснователно и недоказано. Териториалното поделение на НОИ е осъдено да плати на възрастния мъж 100 лева разноски по делото. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.

"Актът за възстановяване на доброволно получената пенсия за посочения период е незаконосъобразен. Постановен е в нарушение на закона и при допуснати съществени процесуални нарушения и това се доказа в съда. Битката водихме с моята адвокатка Мария Маринова“, коментира Тодор Петков.

Потърпевшият изтъква, че първоначално от НОИ въз основа на официалните документи, които е подал е преценено, че на основание чл. 68, ал.1 КСО, има право да му бъде отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст.

В последствие след сигнал за съставен неистински документ и извършена проверка ми заявиха, че нямам право на тази пенсия, която 5 години получавах съвсем добросъвестно. Служители на НОИ са направили проверка в Регионален архивен център град Тетевен само на ведомостите от Агенция „Музика“ – Велико Търново, но видно от представената официално попълнена трудова книжка, по това време съм работил в ДСП Бюро „Естрада“- Велико Търново. Представил съм и УП – 3 с № 770 от 13 октомври 1982 г., издадено от ТК „Балкантурист“- Велико Търново, от което е видно, че съм работил при тях като оркестрант в периода от март до юни 1975 г., за който според НОИ няма информация в разплащателните ведомости“, обяснява Петков.

Тодор Петков допълва, че по тази причина е депозирал в НОИ Заявление от 26 август 2021 г., за да му бъде издадено удостоверение за осигурителен и трудов стаж и осигурителен доход за спорния период през 1975 г.

Обясниха ми, че ще бъде изготвено след един месец. По никакъв начин, нито в първото разпореждане, нито в настоящото не се установява да има някаква нередност по отношение на осигурителя. Налице бе и изтекла давност“, уточнява Петков.

Той е категоричен, че с тези действия на административния орган, са му нарушени конституционните права на живот, лишавайки го от единствения му източник на средства – личната му пенсия.

Аз съм почти на 70 години и съм болен човек. Нямам възможност да се трудя, за да имам други законни доходи. В крайна сметка истината възтържествува“, коментира Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Юлия
    Несъм се спряла да работя от 18 годишна.Имам 2деца.никога не съм била на почивка.преживяхме инфлации смяна на правителства и какво ли не.вазпитаха ни да бъдем честни и отговорни.не ни осигуряваха . след 32 г.стаж нямам право и на пенсия.какво да правя? Може би под влака....
  • 3
    2
    Иванов
    Те НОИ отдавна да известни че да една узаконена бухалка на всяко правителство ще даде едни пари и ще умори хората докато почнат да ги получават и толкова надута АДМ нисърация има там и сякаш всеки един от тях работи насила там.жалка картинка са както и всички държавни и общински институции как така не се объркват да дадат пари на хората а само ги вземат с глоби и съдилища.
  • 12
    1
    Василев
    Най безцеремонно държавните служители нарушават правата на гражданите, разчитайки на невъзможността по една или друга причина да се защитават. По важното е, че остават ненаказани! Поради тази причина фондация Гражданска справедливост призовава пострадалите граждани да се обединяват и защитават интересите си споделяйки за качествените адвокатски защити.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари