Отиде си доайенът на българското танцово изкуство Петър Луканов

0
Той дълги години работи и твори на русенска сцена, където създава не един и два забележителни спектакъла
Той дълги години работи и твори на русенска сцена, където създава не един и два забележителни спектакъла Снимка: Софийска опера и балет

Той дълги години работи и твори на русенска сцена, където създава не един и два забележителни спектакъла

Днес, на 92-годишна възраст ни напусна доайенът на българското танцово изкуство, отдал живота си на каузата да създава красота на сцената, проф. Петър Луканов!

Тъжната вест съобщиха от Държавна опера - Русе.

Той дълги години работи и твори на Русенска сцена, където създава не един и два забележителни спектакъла. Съдбата на Петър Луканов е трайно свързана с Русенската опера.
Всъщност артистичната му дейност започва именно тук в Русе, където през периода 1955-1963 година е солист на балета на Русенската народна опера.

И отново тук, през есента на 2022 година, с голям успех той постави българския балет “Козият рог” по музика на Красимир Кюркчийски, четвърт век след първата му премиера на русенска сцена.

Творческият път на проф. Луканов е наистина забележителен!

Дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, големият танцов артист създава повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Роден е през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана. Започва артистичната си дейност като танцьор през 1951 г. и след плодотворния старт на кариерата му в Русенска народна опера, от 1963 до 1968 г. следва Балетна режисура в Държавния институт за театрално изкуство в Москва в класа на проф. Лавровски. Творческата и административна ангажираност на Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел "Класически танци" в Държавното хореографско училище - София, директор на балета на Националната опера - София. След това проф. Петър Луканов преподава хореографска композиция и режисура, балетна режисура, композиция на класическия танц и история на балета в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. През периода 1993-1999 година е и неин Заместник-ректор. Петър Луканов е реализирал множество постановки както в редица български оперни театри в България, така и зад граница (Русия, Турция , Гърция).

Балетът е изкуство на младостта, изкуство на красотата. И не само това, а и на сериозните теми в живота. Няма тема и няма музика, които да не могат да станат на балет“, казваше проф. Луканов.

Ще го запомним като изключителен човек и професионалист, винаги със стремеж да постига висини в танцовото изкуство!

Такива бяха и спектаклите му - пропити от красота, силни емоции и дълбочина на посланията.

Нестихващи аплодисменти за проф. Петър Луканов и в отвъдното!

Нека е светла паметта му!

Бог да го прости!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари