Алуминиевото фолио при готвене може да бъде много опасно

3
Оказва се, че готвенето в алуминиево фолио е наистина вредно
Оказва се, че готвенето в алуминиево фолио е наистина вредно

Оказва се, че готвенето в алуминиево фолио е наистина вредно

Алуминиевото фолио е безценен помощник в кухнята, затова домакините го използват масово. То съкращава времето за печене, позволява продуктите да запазят вкуса и аромата си, ястието не прегаря и не се изсушава, храната не залепва за него, оставя съда за готвене чист. Има и готови алуминиеви форми за еднократна употреба, които спестяват доста труд. Но в тази „каца с мед“ има цял черпак катран: фолиото се състои от над 90% алуминий, частици от който могат да попаднат в храната при нагряване, пише Труд.

Хранителното фолио е покрито с оксиден филм, за да се предотврати преминаването на алуминий в храната, но това не винаги помага. Лекарите не препоръчват печене във фолио на храни с високо съдържание на киселини, които реагират с алуминия и разрушават защитната бариера.

Уверете се, че домати, плодове (особено портокали, лимони и други цитруси), заквасена сметана, кисели краставички и алкохол не влизат в контакт с фолиото. Освен това оцетната и лимонената киселина в ястието изключително бързо премахват всички пречки по пътя на алуминия. Добрата новина е, че можете да съхранявате храна в алуминиево фолио, тъй като няма нагряване.

Фолиото съдържа синтетични хормоноподобни вещества, ксеноестрогени, които са вредни за хората. Веднъж попаднали в тялото, те се „маскират“ като женски хормони - естрогени.

Ксеноестрогените се натрупват в тялото - като правило в мастната тъкан - и не позволяват на естрогените да упражняват своя физиологичен ефект върху клетките, причинявайки хормонален дисбаланс, който води до множество здравословни проблеми: безплодие, блокиране на тестостерона и намален брой сперматозоиди при мъжете, дисфункция на щитовидната жлеза, затлъстяване, диабет, рак (предимно хормонално зависими видове – рак на гърдата, на простатата).

Ксеноестрогените са буквално навсякъде. Те могат да бъдат намерени в закупени от магазина зеленчуци и плодове, които са третирани с пестициди и хербициди, в хигиенни продукти, пълни с фталати и парабени, в пластмасови продукти, съдържащи бисфенол А (чаши, бутилки), във фолиа, алуминиеви продукти, домакински химикали и уреди.

Оказва се, че готвенето в алуминиево фолио е наистина вредно, но ако се огледате, нашата среда и начин на живот като цяло трудно могат да се нарекат здравословни: опасни вещества ни дебнат там, където понякога не очакваме да ги намерим. Ако обичате да готвите във фолио, опитайте се да сведете до минимум възможността алуминият да реагира с киселини и не се стресирайте: страховете удрят хормоните ви не по-малко от алуминия, покрит с оксиди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Съдбата
    НЕ КУПУВАМ! ЦЕНИТЕ СА НЕЕСТЕСТВЕНО НАДУТИ! БАЛОНА ЩЕ СЕ СПУКА СКОРО!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари