Явор Куюмджиев: Събота и неделя обедно време цената на тока може да бъде нула лева

0
КЕВР може да използва цената на тока за социални нужди, обясни той
КЕВР може да използва цената на тока за социални нужди, обясни той Видео: NOVA

КЕВР може да използва цената на тока за социални нужди, обясни той

Либерализираният пазар на дребно за тока съществува много отдава в България. Коректният термин е да излязат ЕРП-тата (доставчиците на ток за гражданите). Този проблем е отложен с година. През това време цената на тока за бита няма да нарасне с много, освен с нарастването на процента на цената на тока на чуждестранните пазари”. Това е мнението на бившия зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEW.

КЕВР може да използва цената на тока за социални нужди, обясни той. „За сметка на повече доставки от АЕЦ „Козлодуй” на по-ниски цени може да се компенсира увеличението на цените на пазара и високата цена на „Марица Изток” 2. Там трябва да се включат и останалата американска централа, която също получава по-високи цени от пазарните”, каза Куюмджиев. В енергийния микс участват вятърните и соларните централи, които бяха присъединени 2008-2012 г., но те не създават такива напрежения, допълни той.

По думите му събота и неделя обедно време цената на тока може да бъде нула лева.

Най-вероятно няма да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Куюмджиев. В бюджета на държавата са предвидени тези пари, отсъствието им би увеличило дефицита или би намалило капиталовите разходи, допълни енергийният експерт.

Той изтъкна, че има и положителен момент от това, че 500 млн. лева, предназначени за построяване на слънчеви централи грантово на определени хора, не се реализирало. „Защото е нечестно”, обясни Куюмджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари