Парламентът ще гласува четири законопроекта за промени в Кодекса на труда

0
ГЕРБ-СДС предлага 24 май да бъде обявен за национален празник
ГЕРБ-СДС предлага 24 май да бъде обявен за национален празник Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС предлага 24 май да бъде обявен за национален празник

Депутатите ще гласуват на първо четене четири законопроекта за промени в Кодекса на труда, предвижда проектопрограмата за работа на парламента. Преди седмица отделните предложения бяха представени и обсъдени в пленарната зала, но до гласуването им не се стигна заради липса на кворум.

Един от законопроектите е внесен от Министерския съвет (МС). С него се регламентира индивидуалното право на бащата (осиновителя) на отпуск в размер на два месеца за отглеждане на дете до навършване на осемгодишна възраст, в случай че не е ползвал прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете, информира БТА.

Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС пък предлага 24 май да бъде обявен за национален празник.

Два са законопроектите за промени в Кодекса на труда, внесени от ПГ на „Възраждане“. С единия се предвижда да бъде предоставен допълнителен платен отпуск на родител с едно или повече деца до 18-годишна възраст, по един ден за всяко дете, но не повече от четири работни дни за всяка календарна година. С втория законопроект се предлага народните представители да бъдат в неплатен отпуск за времето на изпълнение на мандата им като такива, независимо от предходната заемана длъжност и месторабота. След изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, в 15-дневен срок те заемат предишната си длъжност.

Комисията по труда, социалната и демографската политика предлага приемането само на законопроекта на МС.

Очаква се депутатите да гласуват и проект на решение за преобразуване на факултета със седалище във Велико Търново на Национален военен университет „Васил Левски“, както и за изменение на решението на Народното събрание за преобразуване на Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“, което също беше представено преди седмица.

Заради липса на кворум за тази седмица бе отложено и гласуването на второ четене на промените в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари