Парламентът отмени „кариерните бонуси” на членовете на ВСС

0
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт Снимка: БГНЕС

Парламентът прие отмяна на "кариерните бонуси" и на главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС)

Депутатите приемат на второ четене текстове от промените в Закона за съдебната власт.

При изтичане на мандата или при предсрочното му прекратяване, главният инспектор и инспекторите, подали молба до съответната колегия на ВСС, в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановяват на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател. Досега те можеха да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора, пише БТА.

Преди това подобна промяна беше приета и по отношение на членовете на ВСС.

Повдигнатите обвинения от създаването на спецсъда са 2637, посочи Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. Връщате неефективния режим отпреди 2010 г., разхвърляте организираната престъпност на регионално ниво, делата за корупция по високите етажи ги прехвърляте отново в Софийския градски съд, където бяха до 2018 г., коментира тя. По думите й, няма нито една променена норма, която да води до по-бърз процес. Целта на цялото това упражнение са едни дела с материален интерес три млрд. лв. да започнат отначало, да изтекат давностните срокове, а не по-добро да се случи в съдебната система, подчерта Каназирева. Това е пропаганда и резултатите много скоро ще ги видим всички ние, предупреди тя.

Какви са тези три милиарда, на кого са, кажете, поиска Явор Божанков от "БСП за България".

Истинската причина за закриването на спецправосъдието е неефективност, обясни Искрен Митев от "Продължаваме Промяната". Има война, тя е за справедливост, а не между професионалисти, добави той. Вие сте от другата страна на барикадата, а не от тази на българските граждани, обърна се Митев към ГЕРБ-СДС.

Председателят на парламента Никола Минчев апелира към колегите си да се изказват по разглежданите текстове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари