Отворено писмо от работниците на "Дунарит" до Сотир Цацаров

0
Ние, гражданите на Република България заявяваме, че все още имаме вяра във Вас и правосъдието в нашето отечество!
Ние, гражданите на Република България заявяваме, че все още имаме вяра във Вас и правосъдието в нашето отечество! Снимка: БГНЕС

ОТВОРЕНО ПИСМО от работниците и служителите на "Дунарит" АД, гр. Русе

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Господин Сотир Цацаров

ОТКРИТО ПИСМО

От работниците и служителите на "Дунарит" АД, гр. Русе

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Вече четвърти месец петима млади мъже, двама от които работещи в "Дунарит" АД, лежат в ареста на Националната следствена служба без да са извършили престъплението, в което ги обвинява Специализираната прокуратура!

Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров са абсолютно невинни, тъй като Специализираната прокуратура е подведена от свидетелката Юлия Илиева, която е предоставила подправени документи, с невярно съдържание.

Документите, послужили за повдигане на абсурдните обвинение за пране на пари от нашите колеги и приятели, са подправени разходни касови ордери от 1998 г., върху които те саморъчно са удостоверили с подписа си, че са получили пари в брой като "коледни премии" в размер от 250 000 неденоминирани лева до 450 000 неденоминирани лева, общо 2 400 000 неденоминирани лева. Към днешния ден това са съответно 250 лева, 450 лева, или общата сума е равна на 2 400 лева. Парите са броени от свидетеля Бисер Лазов, който също се е подписал на разходните касови ордери като отговорно лице "счетоводител".

Години по-късно на ордерите е поставена с щемпел датата "18 DEC 2013" и така 2 400 лева от 1998 г. стават 2 400 000 лева, "източени" от Цветан Василев и "подарени" на негови служители - шофьори, охранители и други такива!!!

В последната десетдневка на м. март т.г. са проведени съдебни заседания на Специализирания наказателен и Специализирания апелативен наказателен съд за промяна на мярката за неотклонение на посочените по-горе невиновно задържани лица. За съжаление, подчинените на Вас прокурорски органи са подходили изключително неуважително към процеса на търсене на обективната истина, като са отказали да се запознаят с представеното от защитата писмено доказателствено средство - графическа експертиза (виж приложението). Същата е изготвена от вещо лице към Софийския градски съд и по безспорен начин доказва, че подписите, положени на разходните касови ордери са от периода 1997 - 1999 г., а не от 2013 г., както твърди обвинението!!!

Адвокатите на нашите служители, обвиняеми по досъдебно производство номер 1 от 2019 г. на Следствения отдел при Специализираната прокуратура (прокурорска преписка номер 2077 от 2018 г.) ни информираха за нещо още по-тревожно - опити на следователите към Специализираната прокуратура да прикрият обективната истина!!! Какво имаме предвид? На 28.01.2019 г. адвокати на обвиняемите подават молба за назначаване на комплексна криминалистична експертиза със следните задачи:

1. Кога са положени подписите на свидетеля Бисер Андонов Лазов върху процесните РКО /Разходни касови ордери/, на които е поставена с щемпел датата 18.12.2013 г.? В периода около тази дата или в периода 1997 - 1998 г.?

2. Кога е положен подписът на обвиняемия Никола Стоянов Киров върху процесния Разходен касов ордер, на който е поставена с щемпел датата 18.12.2013 г.? В периода около тази дата или в периода 1997 - 1998 г.?

3. Кога е положен подписът на обвиняемия Красимир Борисов Зарев върху процесния Разходен касов ордер, на който е поставена с щемпел датата 18.12.2013 г.? В периода около тази дата или в периода 1997 - 1998 г.?

С постановление от 01.02.2019 г. Специализираната прокуратура уважава молбата на адвокатите на обвиняемите и постановява да бъде назначена петорна "комплексна (графическа и техническа) експертиза, в която да бъдат включени въпросите изложени в нея."

На 06.03.2019 г. обаче, следователите Иван Иванов и Христо Колев назначават нова петорна съдебно-почеркова графическа и техническа експертиза, в която не фигурират зададените от адвокати на обвиняемите въпроси. Нещо повече! Въпросите са така формулирани, че да попречат на разкриването на обективната истина по досъдебното производство!!!

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Ние, работниците и служителите на "Дунарит" АД настояваме да дадете указания на подчинените Ви специализирани прокурори своевременно да допълнят постановлението на двамата следователи с въпросите, зададени от адвокатите на обвиняемите в молбата им от 28.01.2019 г., посочени по-горе и в настоящото "открито писмо". Тези въпроси са от изключително значение както за проверката на защитната теза на обвиняемите, така и за установяването на обективната истина.

Въпросите са апробирани чрез изготвянето на възложена от адвокатите на обвиняемите диагностично-почеркова експертиза, която разкрива обективната истина такава, каквато е, а именно, че подписите на процесните разходни касови ордери не са положени на 18.12.2013 г., а в периода около1998 г.!!!

В постановлението от 06.03.2019 г. на следователите Иван Иванов и Христо Колев за назначаването на комплексна криминалистична експертиза е определен изпълнител - Научноизследователският институт по криминалистика при МВР, и срок за нейното изготвяне - 20 дни. За съжаление, тя все още не е готова!

Ние, работниците и служителите на "Дунарит" АД настояваме да използвате своя авторитет пред министъра на вътрешните работи за спешно изготвяне на назначената от обвинението комплексна криминалистична експертиза.

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ ВЯРА ВЪВ ВАС И ПРАВОСЪДИЕТО В НАШЕТО ОТЕЧЕСТВО!

НИЕ ОБАЧЕ ЗАЯВЯВАМЕ, че ако до началото на следващата седмицата не бъдем информирани, че специализираните прокурори са изпълнили Вашите указания за допълване на постановлението с исканите от адвокатите на обвиняемите въпроси и експертизата не бъде изготвена, то ние си запазваме правото, с инструментите на демократичното общество да предприемем всички допустими от закона мерки за защитата на обективната истината, за гарантирането на живота, здравето и свободата на нашите несправедливо обвинени колеги.

НАДЯВАМЕ СЕ НА ВАШАТА СПЕШНА И КОМПЕТЕНТНА НАМЕСА, С ОГЛЕД НА ПРАВАТА, ДАДЕНИ ВИ ОТ ЗАКОНА, В ИМЕТО НА ПРАВДАТА, ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА!

НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ ГЛАСЪТ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЩЕ БЪДЕ ЧУТ И ПРАВИЛНО РАЗБРАН!

ПРИЛОЖЕНИЕ:

1. Диагностично-почеркова експертиза, изготвена от вещо лице от Софийския градски съд, протокол номер 20/2019 г., с. 23.

2. Подписка от работниците и служителите на "Дунарит" АД, гр. Русе.

КНСБ при "Дунарит" АД:

Председател: Диана Георгиева

КТ "Подкрепа" при "Дунарит" АД:

Председател: Стоил Георгиев

10 април 2019 г., гр. Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари