Отново ще връщаме пари на ЕС заради нередности по проекти

2
ОЛАФ препоръчва България да възстанови близо 12 милиона евро заради открити нередности по два проекта
ОЛАФ препоръчва България да възстанови близо 12 милиона евро заради открити нередности по два проекта Снимка: Dunavmost / архив

ОЛАФ препоръчва България да възстанови близо 12 милиона евро заради открити нередности по два проекта

Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на ЕС (ОЛАФ) съобщи, че е завършила проверката по четири случая, два от които в България, а останалите в Румъния и Унгария. Службата препоръчва нашата страна да възстанови близо 12 милиона евро по проверените проекти заради открити нередности, предаде БТА.

В първия случай разследването на ОЛАФ е установило, че пречиствателна станция за отпадъчни води у нас, завършена през 2012 г. като част от европейски проект, никога не е започнала да работи. Съоръжението създава заплаха за общественото здраве и околната среда, се посочва в съобщението. След приключване на разследването ОЛАФ препоръчва да бъдат възстановени 4,8 милиона евро.

По втория случай в нашата страна е проверен проект за водоснабдяване и отпадъчни води. След сигнал от анонимен източник са били оценени пет договора за строителство и надзор по проекта. Събраните доказателства предполагат, че са били представени фалшиви документи в процеса на възлагане и че необичайна дейност е била одобрена като част от изпълнението. ОЛАФ препоръчва да бъдат възстановени 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено дело.

В Румъния е бил проверен процесът на възлагане на обществени поръчки за подобряване на ВиК съоръжения и е установена предполагаема измама. Службата е препоръчала да бъдат възстановени 6,5 милиона евро и да бъде потърсена наказателна отговорност на извършителите. В Унгария при проверка на сходен проект е било открито, че не се постига целта за пречистване на водите, затова се препоръчва възстановяване на над 1,3 милиона евро.

Разкритията означават, че парите следва да бъдат върнати в бюджета на ЕС и използвани в полза на гражданите, а не за обогатяване на измамниците, коментира по повод на разкритията генералният директор на ОЛАФ Виле Итала, цитиран в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    С.С.
    А какво ще кажете за стотиците ''проекти '' на разните образователни плашила от българските ВУЗ, ''усвоили'' милиони евро , в редица безумни заглавия на тема : '' Разпадане на нищото през 21 век '' ! Няма ли кой да потърси сметка на разните измислени ''Научни деятели '', за разпилените пари по фантасмагориите на т.н. ''Научни Елити'' ! Само малка справка за обема на средствата по тези измислени недоразумения ще ви изправят косите за какви глупости се харчат европари ! Ха господа ''професори'' поспрете се ,че все някой ще Ви потърси сметка
  • 6
    1
    ОЛАФ
    В РУСЕ ТРЯБВА ВСИЧКИ ПРОЕКТИ ДА СЕ РАЗСЛЕДВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПЕРИОД 12 ГОДИНИ НАЗАД.ПЕРИОДА НА ГЕРБ И БЯЛА,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ....:-)) Фирмите и т.н. Какво е по проект,с какво всъщност е и е вложено количествено и качествено.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари