Българското председателство на Дунавската стратегия приключва след три месеца

0
Досега то вървеше паралелно с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз
Досега то вървеше паралелно с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Снимка: Явор Мичев

Българското председателство на Дунавската стратегия приключва в края на октомври, като досега то вървеше паралелно с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Най-важният форум, който ще организира страната ни в рамките на председателството на стратегията, ще се проведе на 18 и 19 октомври в София и ще е с фокус върху развитието на културно-историческото наследство и инвестициите в туристическия сектор като фактор за развитието на територията и икономически растеж, предаде БНР.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и национален координатор на стратегията Деница Николова коментира приоритетите в предаването „Преди всички“:

„В рамките на форума се фокусираме изцяло върху туризма и развитието на туристическия сектор като елемент за икономическо развитие и даване на потенциал на регионите за по-добър икономически растеж. Надяваме се именно чрез форума и чрез темите, които ще обсъдим и които са свързани с подобряване на информационния поток по отношение на туристическите обекти, с възможностите за финансиране на културно-историческо наследство, с темата, свързана с дигитализация в туризма и допълнителната тема, която касае включване на образованието в развитието на туризма, наистина ще даде много ясен акцент и фокус върху това, че бъдещето за развитие по поречието на река Дунав и Дунавските региони е свързано именно с популяризиране на туристическите дестинации, използване на възможностите им, което след себе си носи възможността за оформяне на бизнес икономическа активност на местната част от населението“.

Според Николова поставяйки сектор „Туризъм“ във фокуса може да се търси акцент за финансиране и след 2020 г.:

„В тази посока е и декларацията на министрите на туризма, която се очаква да бъде приета по време на форума. Чрез нея се заявява интерес и усилия, които ще предприемат всички 14 държави, за да могат да постигнат общи стратегически проекти на междудържавно ниво, които да бъдат подкрепени финансово в периода след 2020 г.“.

Целта на Дунавската стратегия е да се намалят различията между регионите и да се намери по-добра свързаност между тях, подчерта Николова. По думите й основен приоритет за стратегията е посоката за развитие на туризма. Разнообразни са дейностите, които се подкрепят по линия на Дунавската стратегия.

„В рамките на Дунавската стратегия е предвиден един финансов инструмент, който подкрепя с ресурси изпълнението на проектите. Това е транснационалната програма „Дунав“, която е с ресурс малко над 260 млн. евро и подкрепя 14-те държави-членове на Алианса на Дунавската стратегия“.

Не малко проекти, финансирани от ЕС, предвиждат възможности за публично-частни партньорства. Може би най-значителният за България е проектът „Феъруей Дунав“ на стойност 24 млн. евро. В него са включени 6 европейски държави. Той предвижда подобряване навигацията и корабоплаването по Дунав. Това ще доведе и до по-голяма възможност за круизите по реката. Те са с тенденция и потенциал за повишаване на търсенето.

По време на форума през октомври Министерството на туризма организира 2 съпътстващи събития, едното от които е за круизния туризъм, посочва Любомир Сираков – експерт във ведомството.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари