Отложиха гласуването на Закона за горивата

0
Отсъствието на вносителите на Закона за горивата провали заседание на парламентарната комисия, която трябваше да отложи неговото действие с 6 месеца
Отсъствието на вносителите на Закона за горивата провали заседание на парламентарната комисия, която трябваше да отложи неговото действие с 6 месеца Видео: БНТ

Отсъствието на вносителите на Закона за горивата провали заседание на парламентарната комисия, която трябваше да отложи неговото действие с 6 месеца.

Промените се предлагат от две министерства - на икономиката и на финансите и тъй като те не дойдоха на заседанието, парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции не успя да гласува промените в закона. Срещу част от текстовете се обявиха от КРИБ и Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива и правителството предложи на парламента да доработи закона преди той да влезе в сила, предава БНТ.

До предложението за отлагане на закона се стигна, след като собствениците на малки бензиностанции заплашиха с протест на жълтите жилетки заради изискването да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 лв. банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки. Днес обаче те не бяха поканени в парламентарната комисия. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците заявиха, че така не се дава думата на най-засегнатия бранш и призоваха депутатите да гласуват отлагането на закона.

Големите търговци на горива, в лицето на Българската петролна и газова асоциация, заявиха, че законът е добър, тъй като ще изсветли сивата икономика в бранша, от която загубите възлизат на до 1 млрд. лв.

Въпреки че по-рано днес минната и металургична индустрия заявиха, че са подписали споразумение в Българската стопанска камара, според което подкрепят Закона за горивата, по време на заданието на комисията от бранша заявиха, че в този му вид той пречи на миннодобивната промишленост и трябва да бъде променен.

Председателят на парламентарната комисия за наблюдения на приходните агенции Емил Димитров се съгласи с исканията на индустрията. Поради липсата на министри, които да защитят законoпроекта, той отложи неговото обсъждане и гласуване.

Румена Георгиева - секретар на КРИБ: "Ние поискахме на това заседание да участва и друг наш представител, на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Това ни беше отказано по ваше разпореждане. Тоест и днес най-заинтересованата страна е изключена от процеса. Всички, които са против, не се допускат на заседанието.

Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация: "Ако България започне да бъде управлявана от хора, които имат пари в брой да изкарат едни хора да стачкуват и българското правителство започне да отменя всяко едно свое решение под такъв натиск, нали се сещате - изводът е много прост - кой управлява държавата.

Иван Митев - изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара: "Този закон, в този му вид, пречи на нашата индустрия. Автосамосвал с размери височина 8 м, широчина 12, дължина 20, няма как да бъде изваден от забоя, както и от работното му място на табана в рудника.

Емил Димитров - председател на Парламентарната комисия за контрол на приходните агенции и борбата със сивата икономика: Никой не си поставя за цел някой от отраслите в България да няма вътрешен обект - т.н. ведомствена бензиностанция, както ние помежду си го казваме. Със съответното условие да е неподвижна цистерната, да си има и мобилна, която да зарежда където е необходимо.

Депутатите имат само седмица, за да решат дали ще отложат закона за горивата, така като иска правителството, в противен случай той трябва да влезе в сила на 29 януари.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари