Откриха голям брой мъртви пингвини в Антарктида

0
Възможно е да си били убити от птичи грип
Възможно е да си били убити от птичи грип

Възможно е да си били убити от птичи грип

Миналият месец научна експедиция откри най-малко 532 мъртви пингвина на Земя Адели на Антарктида. Сега изследователи се опитват да разберат дали птичият грип ги е убил, предаде Ройтерс.

Земя Адели е територия от Източна Антарктида, простираща се между 66°15’ и 66°45’ ю.ш. и 136°10’ и 142° и.д., покрай Индоокеанския сектор на Южния океан.

Макар че учените подозират, че смъртоносният вирус на птичия грип Н5N1 е убил пингвините, полевите тестове не са били убедителни, казват от Държавния университет в Австралия. Пробите са изпратени в лаборатории, които учените се надяват да дадат отговори през следващите месеци.

Опасенията са, че смъртоносният грип Н5N1 може да унищожи застрашените видове пингвини и други животни на отдалечения южен континент.

Откакто се появи в Южна Америка през 2022 г., болестта се разпространява все по-агресивно сред дивата природа и бързо си проправя път към Антарктида, където през февруари е потвърден първият случай на Н5N1.

„Това може да окаже огромно въздействие върху природата, която вече е засегната от климатични промени и други екологични проблеми“, каза Мегън Дюар, биолог от Държавния университет в Австралия, която участва в последната експедиция.

Дюар каза пред Ройтерс, че мъртвите пингвини на Адели са били открити замръзнали при минусовите температури и покрити със сняг. Тя и екип от изследователи не са успели да преброят всички трупове, като са преценили, че общо няколко хиляди са умрели по някое време през следващите седмици или месеци.

Експедицията на Дюар установи наличието на птичи грип щам Н5 на Антарктическия полуостров и три близки острова при морските птици скуа - хищни пернати, които се хранят с яйца на пингвини и малки.

По данни на Британската антарктическа служба всяка година в Антарктика се размножават около 20 милиона двойки пингвини. Сред тях са и императорските пингвини, за които учените се опасяват, че ще бъдат почти изчезнали до края на века, тъй като морският лед намалява поради изменението на климата. Топенето на леда през 2022 г. доведе до удавяне на хиляди малки императорски пингвини.

Императорските пингвини могат да се сблъскат с допълнителната заплаха от смъртоносен птичи грип, добави Дюар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Бяла мечка
    Бе те колко хора избиха с „ваксините“ против covid-19, вие скърбите за няколко пингвина! Но няма да се учудя ако са използвали животинките за някакви експерименти на БилГейтс и Phizer!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари