Омбудсманът подкрепи русенци за чист въздух

3
Диана Ковачева е поискала да бъде информирана за предприетите действия от министъра на околната среда и министъра на здравеопазването във връзка с проблемите на Русе
Диана Ковачева е поискала да бъде информирана за предприетите действия от министъра на околната среда и министъра на здравеопазването във връзка с проблемите на Русе

„Исканията на гражданите са справедливи и изпълнението на набелязаните мерки е необходимо да бъде определено с времева рамка, така че максимално бързо да се съкрати периодът, в който гражданите са изложени на влиянието на замърсителите“.

Това се казва в отговор на омбудсмана на Р България Диана Ковачева до гражданите на Русе, които изпратиха писмо с настояване на въвеждане на мерки за чистотата на въздуха в Русе. Тя е поискала да бъде информирана за предприетите действия от министъра на околната среда и министъра на здравеопазването, пише Русе Медиа. Ето и целия отговор – Отговор омбудсман

Същевременно екоактивисти от фейсбук групи, следящи теми, свързани със замърсяванията на въздуха в града, проведоха онлайн акция – протест срещу назначаването на г-н Антоли Станев (бивш директор на РИОСВ – Русе) за областен управител. Това се случи на 14.01.2022 г. – деня на встъпването му в длъжност Те смятат, че е неприемливо човекът, чиято оставка са поискали на среща с министъра на околната среда и водите дни преди това, да бъде „повишен“. „Той доказа, че не може или не иска да се справи с проблема с промишленото замърсяване на въздуха в града ни и поради тази причина не би могъл да бъде добър областен управител на Русе,“ казват екоактивистите и заявяват, че това е основният им мотив да бъдат срещу подобно назначение. По време на символичния си протест те зададоха въпроса: На какво мирише това?, имайки предвид новата длъжност.

Отговорите можете да намерите на страницата на събитието им, което няма краен час и дата, тъй като, според организаторите, много хора са били на работа по това време и не са разбрали за „номинацията“, а те биха искали да чуят мнението на повече русенци. Въпреки че страницата в групата „За чисти въздух и вода в Русе“ е все още отворена за коментари https://fb.me/е/1dwCZMr9h, вече е съставен констативен протокол, обобщаващ резултата от виртуалната органолептична проверка (https://drive.google.com/file/d/1iW7DX0Н2mHgNU3Mw0-KmzAq_еО4qYFxW/view?usp=sharing)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари