В Русе мирише на корупция!

11

Русенци отстояват правото си да дишат чист въздух на пореден протест

Започна протестът срещу мръсния въздух в Русе.

Русенци се събраха отново пред сградата на Общината в защита на правото си на чист въздух.

"В Русе мирише на корупция." Това заявиха протестиращите под прозорците на местната власт. На площада се събраха стотици непримирими граждани, загрижени не само за своето бъдеще, но и това на децата им.

"Искаме строг и прозрачен контрол на качеството на въздуха в Русе - с включени показатели на потенциално опасните вещества в производствата на заводите в града, обратна връзка от институциите при подаден сигнал за замърсяване, незабавни проверки и отчет на извършените проверки", каза Милена Стоянджова - Павлова.

Протестиращите поискаха гаранция от представителите на властта и конкретен срок, че ще спре замърсяването на въздуха в Русе.

Припомняме ви, че случаите на контролирано изпускане на химически субстанции подпалиха социалните мрежи през изминалия месец. По проблема се активизираха депутати и институции, но само за да обяснят, че замърсявания на въздуха над допустимото няма и че силата и посоката на вятъра са виновници за острата миризма на бакелит, която нахлува през отворените прозорци късно вечер.

Шефката на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова заяви, че няма превишения нито на средноденонощните, нито на средночасовите пределно допустими концентрации във въздуха на града. Според екоинспекторите 90% от сигналите, които проверяват са неоснователни.

На спешна среща с депутати кметът Пенчо Милков призна за наличието на миризми с "неизвестен източник, въпреки обходите на РИОСВ".

Русенци протестират срещу мръсния въздух от 36 години.

Историята припомня, че на 28 септември 1987 г. над 500 души излизат на площад „Свобода“ в Русе срещу хлорните обгазявания от съседна Румъния.

А днешният призив към русенци гласеше:

"Русе е обгазяван от над десет години! Русенци усещат във въздуха различни химични субстанции. Институциите бездействат, а децата боледуват ! Да излезем за пореден път, но по-категоричен начин да заявим, че повече така не може. Замърсяващите престъпни производства трябва да бъдат строго контролирани и урегулирани да ползват пречиствателните си системи винаги и по всяко време, а не избирателно! Излезте на протест да защитим здравето си и това на децата и близките си", призовават организаторите във Фейсбук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    27
    Русенец
    До 24: Прекалено крайна мярка, която един ден ще бъде заклеймена като престъпление, а последствията ще ги теглят идните поколения. Справка - последният народен съд. Не се посяга така лесно на човешки живот. При все, че тия чиновници не са някакви командоси и шамарът ги стряска достатъчно.
  • 5
    26
    Ангел
    Виновни са всички партии присъстващи в досегашния общински съвет. Единствено ПП (но без ДБ) и Възраждане не са участвали в схемите и престъпленията срещу русенци.
  • 0
    25
    Питащ
    Пред кого протестират след като в събота в общината няма никой ?
  • 16
    24
    до 23
    Късно е за шамари, време е за екзекуции!
  • 13
    23
    Русенец
    Докато не замирише на шамари, няма да се оправи. Русенци скачаха на площада, а наглите замърсители и прикриващите ги изобщо не са и разбрали, че е имало протест. Просто в главите на една маса народ се набиха едни изборни плакати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари