Общинските съветници от ПП-ДБ са против раздуването на общинската администрация в Русе

5
Увеличаването на заместник кметовете на 6 и директорите на 16 води до съществен ръст във ФРЗ, посочват местните политици
Увеличаването на заместник кметовете на 6 и директорите на 16 води до съществен ръст във ФРЗ, посочват местните политици

Увеличаването на заместник кметовете на 6 и директорите на 16 води до съществен ръст във ФРЗ, посочват местните политици

На 25 януари 2024 г. ще се проведе заседание на Общински съвет Русе. Общинските съветници от групата Продължаваме промяната – Демократична България, представят своите становищ по две важни точки от дневния ред:

- точка 2., контролен лист (к.л.) 40, Одобряване на нова структура и обща численост на дейност „Общинска администрация“ в сила от 15.01.2024 г. и

- точка 53., контролен лист (к.л.) 41, Приемане на Наредба за допълнение на Наредба №16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе.

По предложението на кмета за приемане на нова Структура на общинската администрация в Община Русе

Броят на ръководните кадри се увеличава на по високо управленско ниво със 7. Увеличаването на заместник кметовете на 6 и директорите на 16 води до съществен ръст във ФРЗ. В условията на „стягане на коланите“, наложени по предложение на г н Милков за шоково увеличение на данъците, какъв пример дава Община Русе.

По брой зам. кметове Община Русе превъзхожда София с 5, Варна 4, Стара Загора 5, Плевен 3 , Перник 3, Шумен 5, Сливен 4, Велико Търново 3 и др.

Представената структура е силно разтеглена по хоризонтала на второ и трето управленски нива. Това е предпоставка за размиване на отговорности, нарушена координация и капсулиране на субектите от второто управленско ниво в собствените им ресори.

Длъжността "секретар на община" като наименование и позиция е определена със ЗМСМА. Нейните функционални характеристики също са уредени в закона и те са да ръководи и организира дейността на общинската администрация. В представената структура тази длъжност е силно претоварена . Тя отговаря за 5 дирекции, като 2 от тях: Финансово стопански дейности и Местни данъци и такси изискват друга функционална компетентност. Тези две структурни звена едното с приход ни функции, другото с разходно отчетни, много по добре е да са в ресора на

Заместник- кмет по финанси и бюджет, какъвто в структурата не съществува. Новосъздаденият сектор „Управление на административния сграден фонд, снабдяване и ведомствен транспорт” също е на пряко подчинение на секретаря. Подобно натоварване на секретаря на общината с функции, които не са предвидени в нормата на чл. 43 от ЗМСМА би било незаконосъобразно.

Смесването на социални дейности , здравеопазване и транспорт е знак за подценяване на тези дейности и най вероятно е опит за намиране на ресор на нашия човек ““. Не е известен друг пример в България или по света за смесването на тези дейности.

В два сектора се дублират функциите на зам. кмета с директор дирекция Спорт и младежки дейности и Опазване на околната среда и комунални дейности . Във втория ресор с една дирекция „Екология и зелена среда“ липсват комуналните дейности в дирекцията.

Ключов сектор като Туризъм липсва.

В материалите на Общинския съвет от предишната сесия материалите на Общинския съвет от предишната сесия липсват две приложения: Решение № 172, прието графична структура на дейност „Общинска администрация" и Решение № 1449, Приложение № 17 - численост на персонала по дейности и функции.

Във връзка с тези наши съображения, групата съветници на ПП-ДБ няма да подкрепи предложението на кмета на Община Русе за нова структура на общинската администрация.

По предложението на кмета за промяна в Наредба 16

Според мотивите на кмета, семействата се нуждаят от подкрепа, но ще я получат само тези, чиито деца спортуват или имат изявени заложби и таланти. От друга страна целта на тази „инвестиция“ е децата „да израстват спортсмени, хора с борбен дух и цели“, т.е. подкрепата има ярка възпитателна цел. Всъщност, от една страна подкрепа трябва да получат всички семейства с деца, а от друга – възпитателна цел не може да се постигне, чрез намаляване на такси на определени правоимащи семейства, това би имало по-скоро негативно влияние.

Очертани са две основни групи правоимащи семейства: в единия случай, детето трябва просто да е участвало в състезание от държавния спортен календар, може да е било на последно място, това няма значение, а в другия – детето трябва да има призово място или награда от национален или международен конкурс или състезание. Не е ясно защо се предлага толкова голяма неравнопоставеност в изискванията, към едните – участие, а към другите – призово място. Възпитателният ефект от това разделение би бил доста спорен. Възниква предположението, че тази мярка води по-скоро до дискриминация на едни деца и семейства спрямо други. Тук трябва да припомним, че има Общинска програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби и национална такава, така че проблемът със закрилата на децата с изявени дарби е решен.

В тази връзка групата общински съветници Продължаваме промяната – Демократична България няма да подкрепи предложението на кмета и ще предложи друга редакция на предлаганата нова алинея 11 към чл. 16 на Наредба №16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе: Чл. 16. (11). Не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване от собственик или ползвател на жилищен имот, който е родител или лице, упражняващо родителски права, или приемен родител, на малолетно или непълнолетно дете.

Мотиви: Семействата, отглеждащи деца в условията на непрекъснато поскъпващия живот, нарастващи цени за основните жизнени потребности и увеличената данъчна тежест, по инициатива на кмета Пенчо Милков, се нуждаят от подкрепа и стимул, за да осигурят всичко необходимо за потомството си. В този смисъл намаляването на таксите на територията на Община Русе ще бъде облекчение за всяко семейство с дете.

Гледайте становището на кмета на Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    hihihi
    шото някой ги пита
  • 7
    7

    Между 10-15% съкращения на щата в администрацията на Община Варна са поискали представители на Общинския съвет, съобщи днес заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов по време на редовната оперативка при кмета Благомир Коцев днес. По негово разпореждане всички дирекции и районни кметства трябва до утре, 16 януари, да представят предложения за съкращаване на щатовете си.
  • 1
    6
    хм
    Всички, които са работили за Пенчо да е кмет, сега той си изпълнява обещаното да им се намери работа в общината.
  • 9
    5
    плюс-минус
    Всеки президент, депутат, министър, кмет или съветник преди избори трябва да подписва декларация какво иска и може да направи по време на мандата си. Сега обещават едно, вършат друго. С парите от нашите данъци.
  • 20
    4
    русенски кумуняга
    Уважаеми ППДБ-ейци, нашия некадърен, но шавлив Бенчо трябва все пак да назначи на хранилка още наши другари, че сами не могат да си изкарват доходите. Разберете ни и нас!А вие щом не можахте да и намерите достоен кандидат за кмет, нито да мобилизирате електората си както ние нашите пенсии и платени лилави гласоподаватели, изобщо нямате право да се обаждате! Да не говорим, че национално ниво излъгахте вашите гласоподаватели, че ще се борите до дупка с Тиквата и Свинята, а накрая им се надупихте!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари