Пенчо Милков иска промяна в структурата на Община Русе

5
Числеността на администрацията ще се запази
Числеността на администрацията ще се запази Снимка: Пенчо Милков / Facebook

Числеността на администрацията ще се запази

В нормативно установения срок за предложения към Общинския съвет за предстоящата сесия на 21 декември кметът на Община Русе предлага нова административна структура на институцията. Целта му е оптимизация на процесите и политиките на местната администрация в контекста на динамично променящите се предизвикателства и нужди, както и осигуряване на необходимите предпоставки за реализиране на управленската програма за мандата.

Запазвайки числеността на администрацията, предложението съдържа визия за извеждане на определени сектори като силно приоритетни. Сред тях са околна среда, социални и здравни дейности, сигурност, спорт и младежки дейности. Предвижда се да има ресорни заместник-кметoве в ключовите сектори, които да повишат контрола и да осигурят реализирането на необходимите политики, съобщиха от Община Русе.

Община Русе

Екологията, опазването на околната среда, чистотата на въздуха, адаптацията към промените на климата и управлението на отпадъците като един от най-важните приоритети за града ще бъдат обособени в самостоятелен ресор. Той ще бъде на пряко подчинение на заместник-кмет по „Опазване на околната среда и комунални дейности“. Ще се подсилят дейностите по озеленяване, опазване чистотата на града, адаптация към климатичните промени и управлението на дейности, свързани с опазване на чистотата на атмосферния въздух. Предвижда се на мястото на досегашната дирекция „Екология и транспорт“ да се създаде нова самостоятелна дирекция “Екология и зелена градска среда“. Общинските предприятия “Комунални дейности” и “Паркстрой” също ще бъдат в този ресор.

Досегашният ресор „Икономика и международно сътрудничество“ се преструктурира в ресор „Международни програми и проекти, инвестиции и собственост“, предвид очакваното увеличаване обема на работа по предстоящото кандидатстване на общината по програми и проекти в новия програмен период и по Националния план за възстановяване и устойчивост. В тази връзка се премахва отдел “Международно сътрудничество и проекти” и се създава нова дирекция „Икономика, инвестиции, международно сътрудничество и проекти“.

Социалните услуги в община Русе се увеличиха значително и в момента наброяват 49, което прави града първенец в страната по реализирани дейности. Поредицата от здравни и хуманитарни кризи у нас през последните 4 години наложи въвеждането на нов подход за изпълнение на редица практики. В сферата на образованието бяха въведени много иновации. Ще бъдат продължени програмите за подпомагане на родителството, ще се поддържат сградите на училища, детски заведения и площадки, и ще продължи разширяването на социалните услуги. С цел по-добър контрол и по-ефективно изпълнение на функциите предложението на кмета е досегашният ресор „Хуманитарни дейности“ да бъде разделен на три:

- Ресор “Образование и култура“, към който да се обособи дирекция „Образование и култура“ с два отдела: „Образование“ и „Култура, духовно развитие и изкуство“, както и звеното за Местната комисия за борба с противообществени прояви на пълнолетни и непълнолетни.

- Ресор „Социални, здравни дейности и транспорт“ с дирекции „Социални и здравни дейности“ и „Транспорт“. Голяма част от извършваните дейности и политики в областта на транспорта, като издаването на карти за паркиране на хора с увреждания и разпределението на средствата за компенсиране на пътуванията с ценови облекчения от общинския и републиканския бюджети, имат все по-социален характер, което обуславя и включването му в този ресор.

- Социалната значимост на спортните дейности в Русе, както и тяхното подпомагане чрез финансиране на спортните клубове, също е сред приоритетите на местната администрация. В съответствие с общинската програма за насърчаване на развитието на физическото възпитание и спорта в предстоящия мандат се предвижда да бъдат проведени множество събития, някои от които с международен характер и висок ранг. Пълноценното личностно развитие на младежите и включването им в обществения и икономическия живот чрез различни дейности също е във фокуса на вниманието на Община Русе. Затова се предлага третият ресор да е „Спорт и младежки дейности“ - изцяло фокусиран към спорта и младежките дейности чрез едно звено, структурирано в дирекция „Спорт и младежки дейности“.

Сред основните приоритети на Община Русе остават сигурността, спокойствието на гражданите и своевременната реакция на техните нужди, сигнали и жалби, както и по-бързото отстраняване на възникнали проблеми и конфликтни ситуации в града. За тази цел е необходимо да се концентрират и засилят контролните функции на Общината, да се изгради по-добра взаимовръзка между звената, да се акцентира върху дигитализирането на документооборота, като се гарантира и сигурността на информацията. В тази връзка се предлага обособяването на нов ресор - „Сигурност и обществен ред“, с две дирекции: "Обществен ред, сигурност и защита на потребителите" и "Дигитализация, информационна и мрежова сигурност". Предвижда се и създаването на ново специализирано звено „Инспекторат, охрана, обществен ред и сигурност”, което ще е в пряка йерархическа зависимост от ресорния зам.-кмет и дирекция "Обществен ред, сигурност и защита на потребителите". То ще поеме функциите на СЗ „КООРС“ и част от тези на ОП „Комунални дейности“.

Ресорът на заместник-кмета по „Устройство на територията“ остава непроменен. На негово пряко подчинение са Дирекция „Инвестиционно проектиране, устройство и кадастър“ и Дирекция "Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол".

Дирекциите „Местни данъци и такси“, „Административно обслужване“, “Финансово-стопанска”, “Правни дейности”, както и секторът „Управление на административния сграден фонд, снабдяване и ведомствен транспорт“, като част от общата администрация, се предвижда да бъдат на пряко подчинение на секретаря на Общината. Към него се предлага и създаването на нова дирекция - „Контрол по срочността на документооборота, канцелария и комуникации“.

В приетата структура от 01.07.2020 г. са посочени 12 кметства и кметски наместник. Във връзка с изменението на чл. 14 на Закона за административно-териториалното устройство в Република България кметствата в Община Русе станаха 13. Респективно, на проведените през месец октомври местни избори бяха избрани 13 кметове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • -4
  25
  Русенец
  По един квартален и над тях - кмета. Всичко останало е нечии хора на някаква службичка. Един бюрократ ражда десет формуляра с по пет процедури и за всяка - нов отдел от бюрократи.
 • -1
  24
  Кой
  Гений измисли тази структура с един куп заместници на "великия" кмет?! А той какво ще прави? Ще радва администраторките ли?; Ресорът социални дейности и транспорт е много "иновативен", направо е "върхът" на организационно-управленската мисъл.
 • -2
  23
  Потърпевша
  Аз предлагам да бъде закрита Община Русе! Да остане само “гражданско състояние” и портиер- за представителност. Чистачките и тях да ги изхвърлят щото …. е видно, че не се стараят и вътре и отвън е … голяма мръсотия. И без това общинските служители нищо смислено не правят! Само любов въртят и правят разни мошенгии! Хаосът няма да стане по-голям. Няма да харчат парите на данъкоплатците, няма и да вземат рушвет за да узаконяват нарушения/ престъпления. Погледнато по този начин… няма с действие и бездействие да узаконяват нарушения. По- малко нарушения, по- малко разходи, по- малко разводи! Също и ще стане “НЕ” на корупцията”! След като системно не отговарят на жалби на гражданите, не си вдигат телефоните и не се интересуват от нашите проблеми- трябва да си ходят. Ако много, много, много силно настоявате и се държите, като репей пред нечий кабинет, може и да получите след време, писмен и неясен отговор от Община Русе с много подписи и печати. Понеже вече имам 3 бр. такива отговори, смея да твърдя, че са писани от изкуствен интелект, защото “основанията” са сбирщайн- сглобка от части от закони и наредби, т.е. налице е и местно “законотворчество”, което води до безредие! За това предлагам- да се закрие! Градът ще се управлява от квартални вождове щот… всеки вожд си знае квартала!
 • 13
  22
  Владо водното
  Подкрепям кмета! Трябва да има промени. За да има нови забавления в града ни. В момента е голяма скука във ВиК Русе. По цял ден цъкаме белот защото кака Евелина Жигова вече ни омръзна. Тя от както се разведе с къдравия много се отпуши а знаете че разведените лелки нямат спирачки. Обаче тя вече много ни омръзна на всички а новите попълнения са все надути девойки които се целят много на високо и след работа идват да ги вземат чичовци и дядовци със скъпи джипове. За това нашата надежда е господин кмета да оправи нещата. Крайно време е!
 • -4
  21
  нунчо
  Направи общо счетоводство на общинските училища,че счетоводителите вземат по 3-4000 лв. заплата и ходят да се отчитат на контрольорите в общината които вземат по 1000лв. заплата има и крадливи счетоводители
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари