Общинските съветници приеха новата структура на общинската администрация в Русе

1
Заместник-кметовете на Община Русе стават 6, дирекциите вече ще са 16
Заместник-кметовете на Община Русе стават 6, дирекциите вече ще са 16 Снимка: Общински съвет - Русе

Заместник-кметовете на Община Русе стават 6, дирекциите вече ще са 16

С 32 гласа "За", 8 "Против" и 9 "Въздържали се" Общинският съвет в Русе при промените в структурата на общинската администрация. Предложението не беше подкрепено от общинските съветници от ПП-ДБ, съобщи Дарик радио.

Заместник-кметовете на Община Русе от 4 стават 6. Дирекциите в общината от 11 вече ще са 16.

В новата структура на общинската администрация ресорни заместник-кметове ще поемат ключови сектори.

Екологията, опазването на околната среда, чистотата на въздуха, адаптацията към промените на климата и управлението на отпадъците като един от най-важните приоритети за града ще бъдат обособени в самостоятелен ресор. Той ще бъде на пряко подчинение на заместник-кмет по „Опазване на околната среда и комунални дейности“. Ще се подсилят дейностите по озеленяване, опазване чистотата на града, адаптация към климатичните промени и управлението на дейности, свързани с опазване на чистотата на атмосферния въздух. Предвижда се на мястото на досегашната дирекция „Екология и транспорт“ да се създаде нова самостоятелна дирекция “Екология и зелена градска среда“. Общинските предприятия “Комунални дейности” и “Паркстрой” също ще бъдат в този ресор.

Досегашният ресор „Икономика и международно сътрудничество“ се преструктурира в ресор „Международни програми и проекти, инвестиции и собственост“, предвид очакваното увеличаване обема на работа по предстоящото кандидатстване на общината по програми и проекти в новия програмен период и по Националния план за възстановяване и устойчивост. В тази връзка се премахва отдел “Международно сътрудничество и проекти” и се създава нова дирекция „Икономика, инвестиции, международно сътрудничество и проекти“.

Социалните услуги в община Русе се увеличиха значително и в момента наброяват 49, което прави града първенец в страната по реализирани дейности. Поредицата от здравни и хуманитарни кризи у нас през последните 4 години наложи въвеждането на нов подход за изпълнение на редица практики. В сферата на образованието бяха въведени много иновации. Ще бъдат продължени програмите за подпомагане на родителството, ще се поддържат сградите на училища, детски заведения и площадки, и ще продължи разширяването на социалните услуги. С цел по-добър контрол и по-ефективно изпълнение на функциите предложението на кмета е досегашният ресор „Хуманитарни дейности“ да бъде разделен на три:

- Ресор “Образование и култура“, към който да се обособи дирекция „Образование и култура“ с два отдела: „Образование“ и „Култура, духовно развитие и изкуство“, както и звеното за Местната комисия за борба с противообществени прояви на пълнолетни и непълнолетни.

Ресор „Социални, здравни дейности и транспорт“ с дирекции „Социални и здравни дейности“ и „Транспорт“. Голяма част от извършваните дейности и политики в областта на транспорта, като издаването на карти за паркиране на хора с увреждания и разпределението на средствата за компенсиране на пътуванията с ценови облекчения от общинския и републиканския бюджети, имат все по-социален характер, което обуславя и включването му в този ресор.

Социалната значимост на спортните дейности в Русе, както и тяхното подпомагане чрез финансиране на спортните клубове, също е сред приоритетите на местната администрация. В съответствие с общинската програма за насърчаване на развитието на физическото възпитание и спорта в предстоящия мандат се предвижда да бъдат проведени множество събития, някои от които с международен характер и висок ранг. Пълноценното личностно развитие на младежите и включването им в обществения и икономическия живот чрез различни дейности също е във фокуса на вниманието на Община Русе. Затова се предлага третият ресор да е „Спорт и младежки дейности“ - изцяло фокусиран към спорта и младежките дейности чрез едно звено, структурирано в дирекция „Спорт и младежки дейности“.

Сред основните приоритети на Община Русе остават сигурността, спокойствието на гражданите и своевременната реакция на техните нужди, сигнали и жалби, както и по-бързото отстраняване на възникнали проблеми и конфликтни ситуации в града. За тази цел е необходимо да се концентрират и засилят контролните функции на Общината, да се изгради по-добра взаимовръзка между звената, да се акцентира върху дигитализирането на документооборота, като се гарантира и сигурността на информацията. В тази връзка се предлага обособяването на нов ресор - „Сигурност и обществен ред“, който ще е под прякото ръководство на кмета.

Ресорът на заместник-кмета по „Устройство на територията“ остава непроменен. На негово пряко подчинение са Дирекция „Инвестиционно проектиране, устройство и кадастър“ и Дирекция "Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол".

Дирекциите „Местни данъци и такси“, „Административно обслужване“, “Финансово-стопанска”, “Правни дейности”, както и секторът „Управление на административния сграден фонд, снабдяване и ведомствен транспорт“, като част от общата администрация, се предвижда да бъдат на пряко подчинение на секретаря на Общината. Към него се предлага и създаването на нова дирекция - „Контрол по срочността на документооборота, канцелария и комуникации“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    3
    данъкоплатец
    Боклук до боклука.Как да им вярваме на тези спермояди.
  • 11
    2
    Очевадно
    е кой стои зад Милков и кой го избра отново- БСП, но не само, а с участието на ГЕРБ и Възраждане! Това трябва да е ясно на русенци. Наистина е срам и позор да имаш толкова много заместници и раздута администрация в условията на криза и недоимък и топящ се по население град. Но безочието на тези хора е огромно и то няма да спре пред нищо. Това е само началото.
  • 19
    1
    хм
    Между 10-15% съкращения на щата в администрацията на Община Варна са поискали представители на Общинския съвет, съобщи днес заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов по време на редовната оперативка при кмета Благомир Коцев днес. По негово разпореждане всички дирекции и районни кметства трябва до утре, 16 януари, да представят предложения за съкращаване на щатовете си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари