Обама позволи авиационните удари по Ирак

0
Обама позволи авиационните удари по Ирак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама е разрешил насочени авиационни удари срещу ислямистите в северните области на Ирак, в случай че те застрашават интересите на САЩ, съобщава Интерфакс.

Американците вече хвърлят хуманитарни товари за мирните жители на териториите, завзети от бойците на самопровъзгласилата се Ислямска държава.

"Ще действаме внимателно и с цялата отговорност, за да предотвратим геноцид", се казва в разпространено заявление на американския президент за началото на новата американска военна операция в Ирак.

В частност американската помощ ще се доставя по въздух за живеещите в Ирак кюрди йезиди. Операцията според Обама преследва за цел "предотвратяване на клането".

Американският президент подчертал, че никой не възнамерява отново да въвежда войски на САЩ в Ирак. Той напомнил, че е изпълнил едно от предизборните си обещания – извел е американските войски от Ирак. "Като главнокомандващ няма да позволя САЩ да бъдат въвлечени в друга война в Ирак. Макар че подкрепяме иракчаните в тяхната борба с терористите, американските бойни части няма да се върнат да воюват в Ирак", заявил Обама.

По думите му изход от кризата трябва да стане реконсолидацията сред иракчаните, възстановяване на армията на страната. И САЩ могат да им помогнат в това. Помощта ще бъде предоставена на иракското правителство и кюрдските войски, "за да могат да се борят ефективно срещу Ислямска държава".

В четвъртък бойците завзеха Бахдид, главния християнски град в Ирак. Няколко хиляди християни били принудени да бягат.

Нахлуването на организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта" започна през юни. Бойците завзеха значителна част от територията на страната, включително големи промишлени и нефтопреработвателни центрове. Ислямистите провъзгласиха на завзетите територии Ислямска държава и започнаха да издават религиозни укази.

По-рано Иран предостави на властите на Ирак военна помощ за борба с агресорите.

Източник: iNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари