САЩ и Саудитска арабия очакват атака от Иран

1
Белият дом обяви, че е готов да реагира, ако Иран извърши нападение
Белият дом обяви, че е готов да реагира, ако Иран извърши нападение Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом обяви, че е готов да реагира, ако Иран извърши нападение

Саудитска Арабия е споделила разузнавателна информация със САЩ, предупреждавайки за предстояща атака на Иран срещу цели в Кралството, поставяйки американските военни и други в Близкия изток на повишено ниво на тревога, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на саудитски и американски служители, предава Агенция Фокус.

В отговор на предупреждението Саудитска Арабия, САЩ и няколко други съседни държави повишиха нивото на тревога за своите военни сили, заявяват още събеседниците на изданието.

Саудитски служители казват, че Иран е готов да извърши атаки както срещу Кралството, така и срещу Ербил, Ирак, в опит да отвлече вниманието от вътрешните протести, които разтърсват страната от септември.

Съветът за национална сигурност на Белия дом обяви, че е загрижен от предупрежденията и е готов да реагира, ако Иран извърши нападение.

"Загрижени сме за картината на заплахата и оставаме в постоянен контакт чрез военни и разузнавателни канали със саудитците“, заяви говорител на Съвета за национална сигурност. "Няма да се поколебаем да действаме в защита на нашите интереси и партньори в региона“.

Иран вече атакува Северен Ирак с десетки балистични ракети и ударни дронове от края на септември, един от които беше свален от американски военен самолет, докато се насочваше към град Ербил, където са базирани американските войски. Техеран публично обвини това, което той нарича ирански кюрдски сепаратистки групи, базирани там, за подклаждане на безредиците у дома.

Иранските власти също така публично обвиниха Саудитска Арабия, заедно със САЩ и Израел, че са подстрекавали демонстрациите.

Миналия месец командирът на гвардейския Корпус на стражите на ислямската революция на Иран публично предупреди Саудитска Арабия да ограничи отразяването на протестите в Иран от сателитни новинарски канали на фарси език, включително Iran International, сателитен телевизионен канал, подкрепян от Саудитска Арабия, базиран в Лондон, популярен сред много иранци.

"Това е последното ни предупреждение, защото се намесвате във вътрешните ни работи чрез тези медии“, заяви генерал-майор Хосейн Салами в забележки, съобщени в държавните медии по време на военни учения в провинция Източен Азербайджан на Иран. "Вие сте замесени в този въпрос и знаете, че сте уязвими“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    daskal
    сащ е терористична държава! а аз съм един прост дебил , то се подразбира, само дебили и идиоти симпатизират на путин и кадиров, а аз съм готов даже и дупе да им дам
  • 1
    6
    daskal
    сащ е терористична държава!
  • 2
    5
    До истинския daskal
    Няма файда от хапчета, daskale, на тоя "сащнически" капут и плагият му е празна и промита рушлямската кратуна от опорките на Мутрофанова! Ще си умре като жалък антибългарски боклук и предател без дори да го осъзнава! ;)
  • 0
    4
    daskal
    До 3 - Пий си хапчетата.
  • -1
    3
    daskal
    сащ е агресор!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари