Нови социални услуги в Русе

0
Нови 34 лични асистенти ще полагат грижи за 34 нуждаещи се русенци по механизма Лична помощ в Община Русе от днес
Нови 34 лични асистенти ще полагат грижи за 34 нуждаещи се русенци по механизма Лична помощ в Община Русе от днес

Нови 34 лични асистенти ще полагат грижи за 34 нуждаещи се русенци по механизма Лична помощ в Община Русе от днес.

Администрацията продължава да работи за включване на хора от целевите групи и за предоставяне на подкрепа за тях по Закона за личната помощ. Новите потребители са деца и лица с увреждания с определена чужда помощ.

Също от 1 април започва първият етап на проект, по който се предоставят почасови, мобилни и консултативни услуги в домовете. 16сътрудници ще помагат на 34-ма потребители – хора с увреждания, включително и с тежки увреждания.

Услугите, които ще се предоставят са част от дейностите по проекта „Разкриване на Център за комплексно обслужване на лица с увреждания, вкл. с тежки увреждания в Община Русе“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Те се разкриват съгласно разработените и утвърдени Карти на услугите за подкрепа в общността и на резидентните услуги към Плана за действие за периода 2018-2021 г. в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Също днес Агенция за социално подпомагане отправи покана до Общини и райони на общини да представят формуляри за кандидатстване по Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“ утвърдена със Заповед РД01-209 от 27.03.2020 г. на министъра на труда и социалната политика.

Дейностите по приготвяне и доставка на топъл обяд до дома на потребителите ще са за периода от 01.05.2020 до 19.06.2020 г. включително. Максималният брой потребители от допустимите целеви групи за община Русе е до 250 души. Приготвената храна ще се доставя ежедневно до дома на потребителя, в работни дни. Размерът на финансирането на услугата за едно лице е 2.90 лв.

Целевите групи са:

- Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина.

- Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната.

- Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Община Русе ще разработи и ще представи проектно предложение в срок до 21.04.2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари