Новата опасност, надвиснала над Русе

5
Какви рискове крие бъдещият инсинератор в Гюргево
Какви рискове крие бъдещият инсинератор в Гюргево Видео: Actualno

Какви рискове крие бъдещият инсинератор в Гюргево

Проблемите с въздуха на Русе датират още от 80-те години на 20-ти век, когато заводът за хлор в Гюргево, Румъния работи 10-12 пъти над изискуемия капацитет и предизвиква силна концентрация на хлор - т.е. опасен мръсен въздух.

Хлорът, който влиза в контакт с водата, създава солна киселина, която е смъртоносно опасна за хората.

Поради тази причина, още през 80-те години на ХХ век гражданите на Русе излизат на редица протести, което довежда до създаване на Обществен комитет за екологична защита на Русе.

Има ли опасност за въздуха в Русе сега?

Днес, когато заводът в Гюргево отдавна е затворил врати, друга опасност притеснява гражданите на града, а именно възможността да бъде построен инсинератор (инсталация за изгаряне).

Докладът за оценка на въздействие на околната среда не дава достатъчно информация какво ще бъде въздействието върху околната среда, ако бъде построен инсинератор и какви опасни отпадъци ще бъдат горени там.

Ще останат ли този път гражданите на Русе безучастни? Ще бъде ли построен инсинератор и кога? От къде идва неприятната миризма в града и каква е опасността?

Отговорите на тези въпроси Actualno потърси от д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в Русенския университет "Ангел Кънчев", един от създателите на групата "За чисти въздух и вода в Русе" и инж. Цонка Христова - директор на РИОСВ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Някой
    За Русе имам такава поговорка: Турците направиха го град, комунистите превърнаха го в ад! По соц време така ни тровеха, но отровата беше друга, а не хлора! Аз си мисля, че трябва да се направи референдум и русенци да гласуват, че не искат градът да е в мащеха България!
  • 6
    9
    Реалист
    През последните години на соца отровният завод Верахим нанесе тежък удар на Русе в демографско отношение, а ако сега направят и инсинератора, това окончателно ще загроби града ни, който и без това е взел-дал...
  • 5
    8
    миризми
    ....най вече мирише от общински народен съвет Русе.Воня голяма та се не трае.....леш,леш...
  • 9
    7
    - Докога ?
    Докога в този град жените ще вършат работата на мъжете,а те винаги ни лук яли ни лук мирисали и все нищо не знаят? Кога трусяците и гащниците от Русе ще се изправят очи в очи с предизвикателствата и ще защитят интересите на семействата си ,близките и града ? Интереса е един и е общ,името му е "Право да дишаме чист въздух" ,ние и децата ни защото тук живеем.Мъжката част от Русе да си вдигне гащите.Стига са стояли с облещени голи задници и наведени глави и вирнати услужливи гъзове.Не им ли писна да ги лашкат? Мускула им е лабав и изпуска отдавна..... миризми се носят,миризми от далеко и от отдавна..... легенди има за сервилическото поведение на "мъжки" персонажи
  • 3
    6
    Нибиру може да унищожи Земята
    Планета Х влияе на наклона на Слънцето, а магнитните ѝ полета причиняват природните катаклизми на нашата планета
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари