Русенци могат да изразят мнението си за инсинератора в Гюргево

0
МОСВ осигури обществен достъп до преработения доклад за оценка на въздействието на инсинератора в Гюргево
МОСВ осигури обществен достъп до преработения доклад за оценка на въздействието на инсинератора в Гюргево Снимка: Dunavmost

МОСВ осигури обществен достъп до преработения доклад за оценка на въздействието на инсинератора в Гюргево

До 24 ноември русенци могат да изразят мнението си относно изграждането на съоръжението за медицински отпадъци, а Община Русе отново ще заяви своето отрицателно становище.

Инвеститорът за изграждането на инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево е актуализирал и преработил своя доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) в съответствие с коментарите от българска страна. Това става ясно от писмо, изпратено от екоминистъра Юлиан Попов до Община Русе и РИОСВ – Русе за изразяване на становище.

Участието на местното население в процедурата по ОВОС е важно и общинската администрация призовава жителите като пряко заинтересовани от изпълнението на подобен проект, да изпратят своите становища до МОСВ или до Община Русе в указания срок – 24 ноември.

Общината ще разгледа подробно доклада и ще изпрати до МОСВ обосновано отрицателно становище относно изграждането на инсинератора.

Компетентен орган по процедурата за Оценка въздействието върху околната среда в трансграничен контекст, който е заявил участие в процедурата, е министърът на околната среда и водите. От него и от румънското министерство зависи дали да бъде реализиран проектът и стриктният контрол по проведената процедура от двете страни.

Община Русе е предприела действия за поредно сезиране на МОСВ относно инвестиционното предложение. Припомняме, че през август кметът Пенчо Милков изпрати на министър Юлиян Попов и на румънското министерство на околната среда подписка „против“ с участието на близо 1700 граждани и още над 40 становища относно инвестиционното предложение за изграждане на инсинератора в граничния румънски град. През септември съвместни комисии между българските и румънските общински власти заседаваха и излязоха с обща декларация до президентите на България и Румъния и до депутатите, представящи местното население.

Ето и подробностите за проекта за изграждането на инсинератора в Гюргево:

С писмо Nr DGEICPSC/100850/08.08.2023 г. на Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния е получена нотификация за проекта, доклад за оценка на въздействието върху околната среда - на български и английски език, и доклад за степента на оценка на въздействието на проекта върху защитени зони в Румъния (на български и английски език). Основните параметри на инсинератора са следните:

• Местоположение: Теренът, предложен за изпълнението на проекта, се намира на платформа 2 на бившия химически завод в Гюргево

• Капацитет: 7,2 тона на ден и съответно 2 304 тона на година от следните отпадъци: Медицински опасни и медицински неопасни отпадъци и странични животински продукти

• Емисии в атмосферата: Твърди частици, серен диоксид, азотен диоксид и въглероден диоксид

• Технически параметри на изпускателното устройство: 1 комин с диаметър 500 мм и височина 10 м на кота +/-0,00

• Провеждане на мониторинг на въздуха: Непрекъснат мониторинг на NOX, NH3, СО, SO2,HCl, HF, Hg, TCOV

• Зона на трансгранично въздействие: Разстоянието на разпространение на концентрациите на атмосферни замърсители (за най–високата регистрирана скорост на вятъра – 16,9 m/s) са под границата от 534 м.

Повече за доклада, оповестен от Министерството на околната среда и водите за обществен достъп относно изграждането на инсинератор за медицински отпадъци на територията на община Гюргево, вижте тук: https://www.moew.government.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    12
    Чичото
    Направете акция КАПАЧКИ, купете дронове от Украйна или от Китай.Има ДРОНОВЕ няма завод.Няма ДРОНОВЕ отрови, зарази във въздуха.Другото е ала бала,както казват от ПП ДБ
  • 8
    11
    Кой,кой,кой....
    Кой заплю и си избра нашият град да го освини и да прави кинти за семта въздуха на хората?
  • 7
    10
    да питам За....
    Миризмата на втвърдител за епоксидна смола в края на улица Сребърна? По едно време вонята беше непоносима и се разнасяше да о Лидл и ГаЗ станцията,с тези хора какво ще правим,да не ги забравим? Задушаваща е.... ТОВА РИООСВ ЗА КАКЪВ ГРЕЗДЕЙ Е?
  • 2
    9
    До между Да и Не
    Истината казваш.Най добре да гласуваме за правата лопата.Па като я пипнем и на всички по гърба наред без изключение.Това види ми се е най вярното решение и ще тури ред веднъж за винаги.Значи вместо Да и Не е правата лопата. ;-) ;-р
  • 0
    8
    Белчев до Данито
    При майка ти съм, да й пълня всичките дупки с бели човечета, тъпо кумунярско тролче! Скоро ще имаш сестриче! А власт в Русе Бенчо либийския жалък осеменител НЯМА да види повече! ХАХАХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари