Нов център за кръвна плазма отваря врати във Варна

1
10 човека вече са записани за преглед и до утре ще стане дали отговарят на изискванията, за да дарят кръвна плазма
10 човека вече са записани за преглед и до утре ще стане дали отговарят на изискванията, за да дарят кръвна плазма Видео: bTV

Варна става вторият град в страната, в който преболедували коронавирус могат да дарят кръвна плазма. Центърът разполага с необходимата апаратура, а след кампания, в която се включиха граждани и фирми, бяха осигурени консумативи и легла

Стоян Пасев – областен управител, съобщи в предаването „Тази сутрин“, че центъра започва работа от днес. Помещенията са оборудвани и дезинфекцирани, и днес започва кръводаряването.

„Целият район – Добрич, Търговище, Разград и Шумен, както и Силистра, чакат с нетърпение да отвори центърът, защото за тази част от страната тук ще става кръводаряването. Ще могат да се обработват по 10-12 човека на ден. Идеята е на сайтовете на областните щабове и на болниците да има информация на какви изисквания трябва да отговарят желаещите да дарят кръвна плазма, обясни областният управител Стоян Пасев.

В център има обучени специалисти – обучение са преминали трима лекари, а преди това още един, обясни и директорът на центъра д-р Жана Йорданова.

По думите ѝ първоначално в центъра ще могат да даряват кръв по 10-12 човека на ден, но постепенно ще се увеличават възможностите.

„Всеки, който иска да дари, трябва да има установена COVID инфекция с PCR тест. Ако има последващ отрицателен тест, трябва да са минали 14 дена от него, или 28 дни от отшумяването на последните клинични признаци“, обясни д-р Жана Йорданова.

За да не става струпване на хора, желаещите да дарят кръвна плазма трябва да си запишат час по телефона. Прави се предварителен график за преглед и за самото даряване. Прави се тест за антитела, и ако има допустимото количество, му се дава час за даряване, посочи д-р Жана Йорданова.

10 човека вече са записани за преглед и до утре ще стане дали отговарят на изискванията, за да дарят кръвна плазма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари