Николай Събев: Русе иска промяна и ние ще я направим заедно!

2
Не съм се виждал с братята Бобокови от 87-ма година, заяви новият транспортен министър
Не съм се виждал с братята Бобокови от 87-ма година, заяви новият транспортен министър

Искам промяната да стане и ще стане – напред!

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев в предаването „Беновска пита“.

Министър Събев, Петко Ангелов и Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България, заявиха позиции по следните теми:

Дискусията в Русе за развитието на транспорта в областта, проведена на 17-ти декември 2021 г.

Г-н Събев, вчера Вие направихте едно неочаквано събитие, показахте, че онова, което казахте първия ден, когато седнахте на министерския стол, че запретвате ръкави и започвате да работите, а не да правите декларации – направихте среща в Русе с граждани, общественост и представители на бранша по два въпроса – летище „Русе“ и комуникацията през границата с Румъния. Какъв е Вашият извод от тази среща?“, попита Беновска. Николай Събев отговори, че след такива срещи човек не помни точните думи, но остава с впечатлението, а то е, че или искаш да го повториш, или не искаш. Той продължи: „Моето усещане от тази среща е, че искам да я повторя! Русе е буден град, Русе знае какво иска, Русе иска промяна и ние ще я направим заедно!“.

„Ние излъчихме цялата тази среща, благодарение на това, че влязохме в комуникация с русенската телевизия, искам да пусна няколкото минутки от Ваше въведение, за да проанализираме мисията Ви!“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на Николай Събев в началото на срещата от 17-ти декември 2021 г. в Русе:

Николай Събев: Здравейте, Русе! За мен е чест да съм тук! В продължение на това, което ви обещахме през месеците октомври и ноември – да пристъпим към работа, да спрем с декларациите, да запретнем ръкавите и да започнем да правим промяната. Като тук искам да изведа, че когато казвам да направим промяната нямам предвид политическа коалиция „Продължаваме промяната“. Имам предвид това, че ние всички заедно ще направим промяната, така че България да има ръст в икономическото си развитие, да има ускорен ръст. Ние всички знаем, че икономическият растеж не може да стане, ако нямаме изгодни, бързи транспортни условия и връзки, които да бъдат основата за икономическия растеж. Много хора ни питаха – ние много бихме искали тези запустели градове и селища, където децата за заминали за странство да учат, да работят и не им се връща, защото нямат подходящи условия за живот и работа, ние искаме това нещо да бъде решено. Ние искаме нашите деца да се връщат, нашите деца да работят за България, ние искаме България да се развива уверено. Днес ще започнем това обсъждане в продължение на обещанията ни за прозрачност, честност и откритост в действията и стъпките, които предприемаме.

Днес, за разлика от други случаи, нещо, на което съм се нагледал 32 години, днес ние няма да ви съберем и да ви кажем какво сме решили. Днес ние няма да говорим за това какво сме решили, а ще дадем думата на хора експерти, граждански организации и представители на ведомствата да кажат как те мислят, че можем да намерим решение по тези две много важни за българите теми. Някой ще каже, че това е само летище „Русе“, това е локална тема. Не е локална тема! Развитието на въздушната индустрия е част от нашата програма за развитие на транспортната система. И разбира се някой ще каже – защо започваме от Русе? Защото в Русе хората, общината, областният управител, частният превозвач и асоциацията на въздушните превозвачи са били готови и са започнали вече действия с подкрепата на правителството, тогава служебно правителство. Министър Везиева свърши огромна работа и условията са създадени. Нужно е само да довършим започнатото така, че да има резултат. Сега има обществен интерес, сега има обществени очаквания и сега по повод летище „Русе“ са създадени процедури, документи, всичко това, което е свързано с това да завършим този процес. Би било неуважително към усилията на толкова много хора ние да не го завършим и след това отново да полагаме усилия да вдигаме температурата. Това не е окей!

Другото, което е важно да знаете, това е втората тема. Ние не идваме тук да говорим само да ГКПП „Дунав мост“. Ние искаме, имаме подкрепата на Министерски съвет, да започнем в Русе, като пилотен проект, да изработим процедура за облекчено преминаване на пътници и товари през Дунав мост. Това означава на практика да ускорим транспортната система, с което и икономическото развитие. Ако това, което ние направим в Русе, заедно, всички, има отзвук, добър ефект, добър резултат, хората са доволни, преминават бързо и всичко е наред, незабавно започваме същите действия и по другите гранични пунктове. България трябва да стане гостоприемна и приветлива за хората, които искат да я посетят, за туристите, за тези, които искат да транзитират. Не трябва да се чудят през България или през други държави да преминават. Увеличеният пътникопоток през България ще ни даде също добри причини да увеличаваме общественото богатство.

Дотук защо с Русе и оттук казвам следното – това, което ще премине с мен след 8-ми декември, до 8-ми декември бях представител на добър бизнес, на брутално ефективен икономически модел за работа, след 8-ми декември аз имам отговорността и дадох клетва, че ще работя за обществения интерес и за увеличаване на обществените блага. Тоест моята позиция и позицията на правителството на Република България ще бъде само в тази посока. Всичко, което би могло да защити обществения интерес и да увеличи обществените блага, е добре дошло. Ние сме отворени за обсъждане, ние сме готови заедно да вземем решенията! Благодаря ви!

Беновска продължи: „Какъв отзвук очаквате от тази среща? До Вас в ефира са двама представители на КАПБ, нека да чуем г-н Ангелов, Вашата оценка?“. Петко Ангелов отговори, че приветстват предложенията на новия транспортен министър. Предложените от него решения са работещи и могат да бъдат постигнати. Те ще бъдат в полза на превозвачите. Той добави: „Надяваме се тези неща скоро да се случат, защото ние чакаме дълго на границите и това е тежко за превозвачите и за шофьорите!“.

Водещата помоли за коментар и Димитър Димитров. Той заяви: „Пожелавам на новия министър успех. Той заяви, че единствената неизвестност е като се сблъска с администрацията. Пожелавам му като се сблъска с администрацията и бюрокрацията в пълния смисъл на думата, а не отвън, от страната на бизнеса, да успее да я овладее и да постигнем желаните цели!“.

Николай Събев заяви, че ще справят с администрацията. Той продължи, че е получил експертни предложения от свои колеги и започват работа с ведомствата, които са ангажирани с пропускателния режим на Дунав мост. Това ще стане максимално бързо с разчет следващите няколко месеца да се видят първите резултати.

Желанието на министър Събев ръководителите на БДЖ да ползват повече железопътен транспорт.

Рамадан Аталай беше тук и ме помоли да Ви задам следния въпрос, Вие казахте, че ще свалите шефовете на БДЖ от колите, да могат да се придвижват с влаковите композиции, Аталай помоли да Ви попитам какво ще направите с летищата, ще свалите ли шефовете от самолетите. Това е риторичен въпрос, разширете отговора!“, обърна се към транспортния министър Беновска. Събев отговори, че решението ръководителите на БДЖ да ползват основно железопътен транспорт не е популистко и не цели да вдига излишен шум. Той добави, че иска да вижда в шефовете на БДЖ съмишленици на реформата, а не хора, които гледат отстрани как се бори. И това ще се получи. Той добави: „А за въздушния транспорт, всеки ръководител трябва да минава през летище, да вижда неудобствата, да вижда нещата, които не са се случили, а са обещани и след това да каже дали отново иска да ползва въздушния транспорт. Добре е този, който управлява даден вид транспорт, да е вътре, да има наблюдения, за да може да ми стане съмишленик! Това искам да стане и ще стане!“.

Решението му да предостави личния си автомобил на НСО.

Вярно ли е, че сте предал личния си автомобил на НСО, за да Ви возят с него и ще им го оставите после за ползване?“, попита Беновска. Николай Събев отговори, че предоставя личния си автомобил за ползване от НСО. Водещата попита какъв знак дава с това, че е много богат ли? Транспортният министър отговори: „Не, личният ми автомобил е с много по-висока степен на сигурност и системи, които ще ми осигурят едно по-безопасно и бързо придвижване!“.

„Еконт“. Как ще се опази от конфликт на интереси?

Няма ли да Ви е мъчно за „Еконт“, Вашата рожба?“, попита Беновска. Събев отговори: „Децата ни порастват, тръгват по своя път, а за нас остава да ги подкрепяме като родители. Но много ще внимавам с всяко мое решение да не настъпи конфликт на интереси, много ще се пазя. По-скоро моите любими хора, с които създадохме „Еконт“, една перфектно работеща машина, след 8-ми декември ще усещат, че са малко онеправдани! От тази гледна точка във всички ми решения ще бъдат пренебрегвани личните интереси за сметка на обществения интерес. И тъй като имаме образцова опозиция, имаме страхотни медии, аз съм убеден, че и най-малкото недоглеждане от моя страна, веднага ще бъда информиран!“.

„Български пощи“.

Но изяснете, ще използвате ли „Български пощи“ да я превърнете в част от „Еконт“?“, попита Беновска. Събев отговори: „Не, това е очевиден конфликт на интереси! Трябва да съм безкрайно тъп, за да го направя!“. Той добави, че „Български пощи“ са един от символите на държавата, те трябва да бъдат модернизирани и да излязат на печалба.

Водещата попита дали пощите остават в неговия патримониум. Събев отговори, че когато са правили визията за транспорта са се обединили около идеята, че всички дейности, които не са непосредствено свързани с транспорта, трябва да излязат от ведомството, съответно други дейности, които имат пряко отношение към организацията на ефективен транспорт, да влязат отново в МТИТС. Идеята е била информационните технологии да излязат извън транспортното министерство, както и „Български пощи“ и т.н. Те не са свързани пряко с организацията на транспортната система.

Автоинструкторите и сигурността по пътищата.

Николай Събев обясни, че тези, които стават автоинструктори, не са обучавани никъде да бъдат такива. Това са констатации на Димитър Илиев, който е експерт по пътната безопасност. Транспортният министър продължи: „Илиев ми се обади преди няколко дена и каза, че нещата са много сериозни. Каза, че са правили няколко срещи с автошколите, те са имали различни изисквания, ние ги взехме предвид, за да можем да формираме добра политика за безопасност на движението по пътищата. Спорихме върху кое да се фокусираме – върху обучението, изпита или последващото шофиране. Имаме различни сценарии, които да подобрят безопасността. В тази връзка Димитър Илиев пое ангажимента да направи допълнителни проверки и изследвания. Той ми се обади след няколко дни и ми каза – това е положението, инструктори, които не са обучавани за инструктори, обучават нашите деца. Това е страшно!“.

Проблемите с пропускателните режими и бавното преминаване през ГКПП-тата.

Водещата помоли Петко Ангелов да даде своите препоръки към министъра на транспорта. Ангелов обясни, че в момента има бедстващи шофьори, които по 5 дни чакат на „Капитан Андреево“. Опашката не върви, затова може би трябва да се извика турския посланик и да се види каква е работата от двете страни, защото от българска към турска страна се минава за около 10 часа, а в обратната посока за 5 дена.

Николай Събев отговори, че е започнал работата си от Русе, защото България и Румъния са членки на ЕС и режимът на облекчение на работата би бил по-лесен. Докато на южната ни граница ние сме първата граница на ЕС и рестриктивните мерки, които трябва да прилагаме, са повече. Това не изключва незабавни и енергични мерки на южната ни съседка. Събев заяви: „Аз Ви обещавам, че ще проведа среща с министъра на вътрешните работи, ще пътуваме до южната ни граница, за да видим на място какво точно се случва, след като изследваме как стоят нещата на Дунав мост. Обещавам Ви!“.

Петко Ангелов обясни, че проблем има и при Видин. Там се снимат ЧМР, други неща, което трябва да отпадне. Той обясни, че за да се отпушат опашките при Русе и Видин не е необходимо румънската страна да си прави информационен блок. Там трябва да се облекчи режима, както е между Австрия и Германия, където просто скоростта се намалява до 20 километра в час и камионът продължава. А на румънската граница, като се спре, камионът стои от 5 до 10 минути и се правят различни формалности. Това трябва да се реши на високо ниво от министъра на транспорта.

Николай Събев отговори, че през последните 30 години е направено твърде малко, за да се подобрят отношенията с румънската страна. Той подчерта, че ще бъде направена среща, като преди това се съберат данни какво точно се случва, за да се уточнят с румънските си колеги какво точно трябва да се направи. Подкрепа в тази посока има и от външния министър Ганчовска. „Днес е петият ми работен ден, но ще го направим!“, подчерта Събев.

Димитър Димитров заяви, че с колегите му са изразили готовност по всякакъв начин да подкрепят работата на министър Събев и са го доказали с присъствието си на срещата в Русе и препоръките, които са дали. Димитров заяви, че транспортният бранш има нужда от международен отдел или екип, който наистина да работи в тясно сътрудничество с превозвачите. Той обясни: „Ежедневно биваме спираме в различни краища на Европа, различни компетентни органи налагат санкции, които очевидно са в противоречие с пакет мобилност. Имаме бедстваща ситуация на турската граница, но не само там, в Бари например наши превозвачи чакат за ферибот по 5-6 дни. И понеже там превозвачът е гръцки приоритетно се качват гръцки камиони или регистрирани в България от гръцки собственици, а нашите шофьори стоят и бедстват!“.

Водещата попита транспортния министър дали тези проблеми влизат в патримониума на транспортното министерство. Николай Събев отговори: „Дори някои от тези неща да не влизат в обхвата на транспортното министерство, аз поемам ангажимент да проведен съгласувателни действия с други министерства и ведомства, така че да имате бърз отговор! Повтарям, че сам не мога да направя тази промяна, има нужда от съмишленици, а България има нужда от живо, действащо гражданско общество! И ние ще дадем пример как се създава гражданско общество. То бълбука, има вече граждански организации, които са активни. Браншовата камара на превозвачите е достатъчно активна, вече усещаме подкрепата ѝ. Остана само да се разберем за начина, по който да комуникираме, да не правим само кампанийни срещи, а да правим тематични срещи. Моята идея е, имаме конкретна тема, веднага от моя политически кабинет браншовата организация на превозвачите ще получи покана за участие и за мнение. Предварително ще им се дават материали и те вече ще идват с готови идеи какво и как трябва да се промени. А при всяка една критична ситуация, моят телефон непрекъснато ще бъде отворен за вас, вие сигнализирайте. В случая с Бари можем да проверим и ако това наистина е така можем да активираме търговското аташе и посланиците ни в съответните държави да започнат да действат. Те трябва да защитят българския гражданин! Не бива нашите посланици да бъдат използвани само за това, ако си загубя личната карта, да стоя на опашка 7 дена и да получавам някакъв пасаван. Аз съм убеден, че ние трябва да активираме тези външни търговски агенти на България да работят в защита на националния интерес!“.

Обвиненията към Събев, че с даренията си към „Продължаваме промяната“ си е купил министерски пост.

Накрая ще Ви задам един въпрос от стрийминга – „Това, че г-н Събев е дарил пари за кампанията на Кирил Петков, не е ли корупция, по този начин не си ли купува министерски пост?“. Този въпрос не се задава за първи път, но аз съм длъжна да Ви го задам!“, попита Беновска. Николай Събев отговори: „Дарението не е корупция! Дарението е официално, то е регистрирано в Сметната палата. Проверява се дали имам възможност да направя това дарение и какви са ми доходите, трудови или нетрудови. Освен това дарението е безусловно! Аз много дарявам през живота си, не искам да говоря за цифри, но искам да кажа, че в сравнение с милионите, които съм дарил през живота си, това е смешно малко. И второ, аз съм направил това дарение, защото имаше нужда, този проект имаше нужда да бъде подкрепен от близки и приятели. Но ние не приемахме пари в брой, ние приемахме пари с условия и Лорер обяви, че парите, които се получават под формата на дарение, ще бъдат проверявани и ще връщаме обратно, ако парите имат съмнителен произход или намеренията са съмнителни. За мен е чест да съобщя, че хората, които са направили проверката за моето дарение и моите пари, са приели, че парите са чисти, намеренията също!“.

Заместниците на Николай Събев.

Вашите заместници, говори се за две имена. Илия Илиев, който стана известен, не знам вярно ли е, с ремонта на „Граф Игнатиев“, и Владимир Върбанов!“, продължи Беновска. Николай Събев отговори, че с Върбанов заедно са завършили Военноморското училище, заедно са били в една стая. Дисциплината в училището е била на изключително високо ниво и в такива условия човек разпознава кой как реагира. Събев подчерта: „Трябва да подчертая, че с Владимир в ситуации, когато е било много трудно, когато други са си отивали, той е заставал до мен!“. Той добави, че след това пътищата им са се разделили, Върбанов е поел по пътя на правото, доктор е по международно право, специалист по морско право. „Владо е със здрави лакти и съм уверен, че ще застане до мен, когато правим реформа!“, категоричен бе Събев.

Що се отнася до Илиев, транспортният министър обясни, че досега не е работил с него, но има препоръка от много сериозни хора, с които е работил. Той продължи: „С всеки имам следната уговорка – при първото действие, което е нечисто, той си отива! Илиев се е занимавал дълги години с проектиране на ж.п. трасета. Основната корупция в ж.п. транспорта е свързана още с липсата на проектиране и в самото проектиране се вкарва корупцията. Той е абсолютен професионалист в ж.п. проектирането и знае много. Освен това той също има успешна фирма, като мен, ние тримата сме „старци-разбойници“. Илия има успешна фирма и при проектирането съм сигурност е имал контакт с един или друг. Както например веднага пуснаха, че едикой си от моя кабинет бил познат с Домусчиев. Аз казах – ами разбира се, след като е бил член на борда на директорите на БМФ няма как да не познава Домусчиев. Едно е да си се срещал с някого и да си му стискал ръката, друго е да си работил с него при специални условия. Аз нямам нищо против никого, нека да са добри инвеститорите в България, нека Домусчиев да плаща все повече данъци на България и нека да видим Илия как ще се справи с „ябълката на раздора“, където има много корупция! Ние ще строим много ж.п.!“.

Твърденията, че се е срещал с братя Бобокови. Ще повлияят ли приятелствата на работата му?

Като казахте Домусчиев изкушавам се да Ви попитам, имаше една снимка по време на изборите, че вечеряте с братя Бобокови, как ще се справите с приятелствата си?“, попита Беновска. Николай Събев отговори: „Който ме познава, той няма проблеми с приятелствата ми. Никога не съм крил, че съм приятел с някого, винаги съм бил открит. Това, което съм свършил за 62 години е достатъчно ясно, наистина съм бил достатъчно открит, честен и ясен във всичко, което правя. Така че не съм давал възможност да измислят история. Някой ми беше пратил линк и попита вярно ли е, че съм бил с Бобокови на вечерята, аз попитах – разпознаваш ли ме там? Не, аз не съм се виждал с братята Бобокови от 87-ма година! Има и доста други известни русенци, но не съм се виждал. Аз основно се фокусирам върху това, което имам да правя и работя с кръга, който е свързан с това, което има да правя. Няма проблем за това, че някой ме е познавал, нека да не се страхува този човек, няма проблем. Аз не крия това приятелство и тези познанства, но нека да проверят има ли нещо гнусно в това, което сме вършили заедно! Нека да проверят! И ако някой извади такива факти, стига да са истински факти, аз ще си подам оставката веднага! Няма такива гнусни неща!“. Водещата отвърна: „Стана много трагичен финалът, спокойно, оставката не си я подавайте скоро! Говорихме с Вас на първата Ви пресконференция и продължавам традицията, какво е Вашето заглавие от този разговор?“. Николай Събев отговори: „На верен път сме, посоката ни е вярна! Пътят е верен, продължаваме напред, продължаваме промяната!“. Така завърши разговорът между Николай Събев, Петко Илиев, Димитър Димитров и Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Една ракия никога няма да те попита колко други си имал преди нея.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари