Проф. Георг Щайнхаузер: След Чернобил екосистемата е тежко заразена в цяла Европа

1
Нивата на радиоактивност не спадат и това е много изненадващо
Нивата на радиоактивност не спадат и това е много изненадващо

Нивата на радиоактивност не спадат и това е много изненадващо

Австрийският професор по радиохимия и физична радиоекология проф. д-р Георг Щайнхаузер е в България за Софийския фестивал на науката, който започва днес.

Научната му дейност на световно известния учен тръгва в 250-киловатовия изследователски реактор на Атомния център TRIGA в Техническия университет във Виена. Той е гост-лектор на университетите в Колорадо, Фукушима, Хановер.

Понастоящем е преподавател в Техническия университет във Виена. Неговите занимания са с радиационния отпечатък върху околната среда след ядрени инциденти. Проф. Щайнхаузер и е член на множество престижни комисии за ядрена безопасност и е автор във водещи научни издания.

През април светът отбеляза 38 години от ядрената авария в АЕЦ "Чернобил". Радиоактивният облак тогава премина и над България, а хората не бяха предупредени за инцидента.

"Вярно е, че СССР държа в тайна за аварията и не съобщи на никого. В резултат на инцидента в Чернобил почвата и екосистемата в цяла Европа на практика е тежко заразена. Има радиоактивен цезий почти навсякъде. Интересно е, че дивите прасета са много чувствителни на цезий. И те са почти толкова радиоактивни сега, колкото бяха и през 1986 г. Нивата не спадат и това е много изненадващо", обясни проф. Щайнхаузер, цитиран от БНТ.

Според него последствията за хората от тази авария трудно могат да бъдат преценени, защото резултат на излагането на радиоактивност е ракът, но той не е рядко срещано заболяване и затова е трудно да се прецени в кои случаи е в резултат на радиоактивност и в кои е от други причини.

За хората е почти невъзможно да се направи ясно разграничение между това, което Чернобил е предизвикал и всичко останало.

Проф. Георг Щайнхаузер смята, че със сигурност има радиоактивен цезий в животните и в България. Не по-малко обаче има и в дивите прасета в Австрия и Германия, където ловците не ги отстрелват и затова популацията им е доста голяма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    интересно,
    Кое не спада?!? Естественият гама-фон на територията на България е от 0,06 до 0,40 µSv\h. За 08.05.1924 за Русе е измерен гама-фон 0,099 µSv\h. Значи, прасетата хем са чувствителни към радиоактивния цезий, хем не щат да мрат от него наглеците?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари