Николай Денков: Президентът има право на мнение, но външната политика се формира от НС и кабинета

1
Премиерът изрази надежда България да изпълни задачите си, за да бъде приета в Шенген
Премиерът изрази надежда България да изпълни задачите си, за да бъде приета в Шенген Снимка: БГНЕС

Премиерът изрази надежда България да изпълни задачите си, за да бъде приета в Шенген

"Всеки има право на някакво политическо мнение, президентът включително, но България има външна политика, формулирана в решенията на Народното събрание и Министерския съвет". Това заяви министър-председателят Николай Денков по повод разминаването в позициите на правителството и на президента Румен Радев за Украйна, предаде БТА.

Премиерът изрази надежда България да изпълни задачите си, за да бъде приета в Шенген. "Трябва да си свършим домашната работа", заяви той пред журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща ЕС-Латинска Америка.

Денков съобщи, че е разговарял с премиерите на Австрия и Нидерландия. Разменихме по няколко думи, и двама казаха "действайте по темите, по които сме разговаряли вече", добави той. По неговите думи се очаква в началото на септември да бъде ясно какво точно ще може да прави служебното правителство на подалия оставка нидерландски премиер Марк Рюте. Предварителната информация е, че те ще имат възможност да работят и по темата, която нас ни интересува. Трябва да си свършим домашната работа, да се приемат законите за КПКОНПИ, да започне работата по конституционните промени, защото Нидерландия най-вече се интересува от борбата с корупцията. Трябва да подсилим работата по границите, като поканим експерти и от двете страни, за да видят какво става на място, допълни премиерът.

Според Денков, ако България отговори на препоръките от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ще има много силни аргументи да отчете свършена работа и да настоява, че повече няма основание да бъде спирана към Шенген. По неговите думи е възможно наесен да има нова мисия от европейски експерти за проверка на изпълнението на задълженията по охрана на външните граници на ЕС.

По повод протестите у нас за по-високи заплати премиерът посочи, че бюджетът вече е съставен със заложен дефицит от три процента. Финансовият министър и народните представители имат възможност да обсъдят какви са вариантите, отбеляза премиерът. По закон дефицитът трябва да остане същият, така че винаги, когато се прави преразпределение на средствата, ще бъде за сметка на нещо друго. Има известни резерви, нека оставим те да си свършат работата, призова той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    А бе...
    Ако не сте виждали високообразована мъжка проститутка....
  • 7
    1
    Русенец
    Мри бе боклук! Продажна американска курво!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари