Никога не си купувайте бутилка минерална вода с тази съставка

0
Никога не си купувайте бутилка минерална вода с тази съставка

Напоследък все повече се шуми около флуорирането на водата, с цел дентална профилактика, в световен мащаб. Дискусията открай време се води в САЩ, където до ден днешен, в няколко щата, към чешмяната вода се добавят флуориди, пише "Кулинар", цитиран от "Петел".

Флуориране

Накратко, флуорирането на водата е контролираното добавяне на флуорид към водоснабдяването. Официалната причина, поради която се извършва тази процедура, е намаляването риска от поява на кариеси.

Флуорираната вода трябва да съдържа нива на флуорид, които са достатъчни за предотвратяването им. На това се дължи и прибавянето на флуорид към масовите пасти за зъби и препоръката пастите за възрастни да не се предлагат на деца.

През 1994 година, експерти на Световната здравна организация предлагат нивата на флуорид в литър вода да не надхвърлят 1 мг. Бутилираната, минерална или трапезна вода, чиято консумация многократно е нараснала през последните години в България, може да съдържа неизвестно количество флуорид.

Четете етикетите на минералната вода, която купувате

Флуоридът е означен с буквата F и, ако внимателно се загледате в етикетите на бутилките, ще видите едни малки буквички, които обаче предоставят много важна информация. Но всичко по реда си! Нека първо обясним какво е флуорид и защо ефектът, който оказва върху човешкото здраве и околната среда, е с отрицателен знак.

Флуорид

Накратко, флуоридът (F¯) представлява минерал, неорганичен анион на флуора, т.е. флуоридите са съединения на флуора.

Флуоридните соли са химически реагенти и се използват широко в индустриалното производство, основно за получаването на флуороводород за флуоровъглероди. Флуоридните йони се откриват в няколко минерала, най-важният от които е флуорит.

Флуоридът и питейната вода

Предозирането с флуорид води до оцветяване с тъмни петна на зъбите. Друг страничен ефект е крехкостта на костите. Лошата новина е, че флуорид се съдържа не само във вода, а и в хранителни продукти.

Флуорирането може да се разглежда, и се разглежда, като нарушение на етичните закони, които забраняват лечение без наблюдение или препоръки от страна на медицинско лице. Казано по-просто, не е редно в питейната вода да се добавя елемент, без одобрението на всеки един член от населението на даденото място.

Забрана срещу флуорирането на водата се случи съвсем наскоро в Австралия. Жители на крайбрежния град Байрън Бей (Byron Bay) въстанаха срещу вероятността питейната им вода да бъде "обогатена" с тази съставка. И в крайна сметка спечелиха. Един от аргументите им е, че парите, които се инвестират в тази процедура, сега могат да бъдат похарчени по далеч по-полезни направления в посока на денталното здраве, като безплатни обучения и свободен достъп до клиники.

В България

През 2007 г. имаше опит да се започне флуориране на питейната вода в страната. Тя бе под надслов "Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в Република България” и бе подкрепена от Българския съюз на зъболекарите.

След проверяване на множество български източници, така и не открих една единствена сериозна статия, в която конкретно да е написано: "Не, в България водата не се флуорира". За сметка на това намерих доста материали, в които топката се прехвърля от едно министерство на друго, в общи линии – празнословия или опит за хвърляне на прах в очите. Попаднах и на следната онлайн петиция, която излиза на челни позиции при търсене с ключови думи "флуориране на водата в България".

Логичното заключение е, че, като страна-членка на ЕС, водата тук не следва да се флуорира, както е в "нормалните" европейски страни, отдавна отрекли този метод за дентална профилактика.

За щастие, виждам, че все повече българи са наясно с качеството на питейната вода – и бутилираната, и чешмяната. Попаднах на разнообразни мнения на потребители във форуми, които споделят, че най-сигурният за тях метод е филтрирането на водата. Един чудесен метод е процесът обратна осмоза, за който вече ви разказах.

Все повече хора в родината са наясно и с това, че с минералната вода не трябва да се прекалява. Както споменах още в самото начало, винаги поглеждайте етикетите на минералната/трапезната/изворната вода, която купувате.

По данни на Министерството на здравеопазването, има 13 известни български марки със съдържание на флуориди, надхвърлящо 1.5 мг на литър. На българския пазар ще откриете води с флуоридни нива, започващи от 0.5% и достигащи 5% на литър. Изборът е наш.

Теориите на флуоридната конспирация

Из Мрежата, независимо на кой език търсите информация, ще откриете множество статии и автори, които наблягат на тази страна на въпроса. Според тях, флуоридите се добавят не заради денталното здраве, а защото буквално промиват човешкия мозък. Резултатът: лесно манипулируеми маси без собствено мнение, или мечтата на всеки политик.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари