Експерт: Трябва да вземем решение дали ще ползваме хартиено или електронно гласуване

0
Не е много удобен машинният вот на някои от политическите играчи, заяви доц. Златогор Минчев
Не е много удобен машинният вот на някои от политическите играчи, заяви доц. Златогор Минчев Снимка: Bulgaria On Air / стоп-кадър

Не е много удобен машинният вот на някои от политическите играчи, заяви доц. Златогор Минчев

Експертът по киберсигурност и консултант към ЦИК доц. Златогор Минчев вижда смирение в политиците поне на Разпети петък, но големият въпрос е как ще се справят като минат изборите.

"Този софтуер на машините е базиран на това, което се използва на местните избори, така че е познат и процедурата е по-облекчена. Предложило сме някои неща, които да подобрят процеса. Влезли са в методиката и се надяваме да видим как ще се случва практически. Следващата седмица публично ще бъде анонсирана методиката, която е доста по-добра от миналата година и няма да има неоторизирано изтичане на данни", обясни той в "Денят ON AIR".

По думите на госта машините са доста по-сигурни от хартиените бюлетини.

"В една част не могат да бъдат направени фалшиви бюлетините, не могат да станат невалидни и така лесно да бъде продаден вотът. Затова не е много удобен машинният вот на някои от политическите играчи. Няма значение какво има на флашката и има ли грешка при резултатите, то е само за сведение. Вашият глас се отчита от бюлетината", разясни доц. Минчев за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че хеш кодът е уникалната компилация за всички машини. Хеш кодовете са два - единият е на ядрото, другият е на софтуерната компилация. Хеш кодът е с уникални пароли вътре. Това е ниво на защита, което позволява избирателят да вярва на тези машини и не е фалшифициран софтуерът, подчерта доц. Минчев.

Гостът обърна внимание, че всички модерни държави гласуват с електронни бюлетини през мобилните си телефони, а обработката на данните става много по-бързо.

"Трябва веднъж завинаги да вземем решение дали ще ползваме хартиено или електронно гласуване. Машините изразходват много сериозно флашките. Най-вероятно ще минем към електронно гласуване", посочи доц. Минчев.

Той е на мнение, че едва ли някой ще инвестира 100-200 млн. лв. да си купи мандат за европарламента, но е важно как броим гласовете по места. А добрата новина за гражданите е, че сега ще се вземе предвид последното преброяване по ГРАО.

Доц. Минчев отбеляза, че има риск от изборите 2 в 1, защото гражданите се притесняват, а бюлетината е дълга.

"На машината е по-бързо, но пък и за двата избора има преференция. Бюлетините на машините за гласуване могат да се разлистват, а след потвърждаване на гласа ще можем да се върнем и да променим избора си", разясни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    от 3
    Поправям се: "защо в само ние, Естония и Швейцария гласуваме с машини." да се чете "защо в ЕВРОПА само ние, Естония и Швейцария гласуваме с машини." Иначе и по света не се употребяват много.
  • 1
    2
    русенец
    След като с машини вотът е толкова честен , контролируем и неманипулируем, защо в само ние, Естония и Швейцария гласуваме с машини. Именно заради съмнения ,че вотът може да се манипулира ,в държави като Франция и Германия (които очевадно са много по-напред от нас) машинното гласуване е било тествано, но след това отменяно. Това ме навежда над два варианта: Или цяла Европа е подкупна и си манипулира вота на хартия, или има нещо в тези машини, за да бягат всичките европейци от тях.
  • 2
    1
    "Експертин", казваш! Не, не...
    Но, щом е евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, значи е ... "Експертин"! Иначе, вика, машините таквоз и онаквоз и "ала-бала" ...! Опа, това последното не е вярно, те са най-честни, не мой начи да се фалшифицират! Доценте, явно си по новия закон, да те ева у "експертина"! А, и хората не са толкова неинформирани, че да не могат 2 в 1 да гласуват! Анадънму?🌈🌈🌈
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари