Задължително слагаме свещ и купичка сол на великденската трапеза

12
Какво символизират различните видове храни, които приготвяме за Великден?
Какво символизират различните видове храни, които приготвяме за Великден?

Какво символизират различните видове храни, които приготвяме за Великден?

На Великден храната е много повече от храна и всяко нещо на масата има своята символика. Но колко от нас знаят точния смисъл на ястията и напитките, които подреждаме за празника?

Основният момент в подготовката на великденската трапеза е шаренето на яйцата, което се прави на Велики четвъртък или на Велика събота. Яйцето е възприемано като символ на вечния живот, слънцето и планетите, както и на вселенската хармония. Багренето в червено пък е препратка към кръвта на Иисус Христос.

Ритуалът е задължително да се върши по светло, не през нощта. Най-добре е сутринта, по изгрев слънце.

До Великден яйцата се съхраняват непокътнати, като няколко от тях е добре да бъдат занесени в храма на Велики четвъртък, за да присъстват на службите и да бъдат "свидетели" на Възкресението.

Първото, обагрено в червено яйце, се запазва в дома до следващия Великден, като се съхранява в близост до икона на Богородица и Божия син за здраве и берекет. Ако оцелее здраво до следващата година, се пуска в течаща вода.

Традицията със сборването с яйца и тяхното разчупване всъщност има своя по-дълбок смисъл и се обяснява като победата на Възкресението над смъртта. Именно с този ритуал е добре да започне празничния обяд с всички членове на семейството, а яйцето трябва да бъде първата храна, която всеки ще опита. За най-силното и издръжливо яйце, наричано в различните краища на България "борец" или "борек", се знае, че притежателят му ще бъде здрав през цялата година.

Втори по важност на трапезата са козунаците и обредните сладки хлябове, които символизират тялото на Христос. По време на Тайната вечеря той взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

Приготвянето на козунаците е свещен ритуал, който днес, за съжаление, е често пренебрегван. Някога те са били замесвани с квас, правен от най-възрастната жена в дома, която с пост и молитва отправяла молби към Бога за добрини в семейството. Един от важните моменти в замесването на обредния сладък великденски хляб, е "наричането" му за здраве и късмет, както и проявата на изключително внимание и педантичност към продуктите. Прието е нито троха от брашното, което се използва за месенето, да не се изхвърля, тъпче или замита. Трохите се дават на птички или други домашни животни, а ако в дома остане неизяден козунак, се раздава на бедните.

Според традицията е прието основното ястие на великденската маса да бъде агнешко, а едно от преданията гласи, че агне е било принесено в жертва в деня на Възкресението на Христос. Християнската традиция представя спасителя си като "Божи агнец".

Исторически сведения обаче показват, че във вековете назад в България е имало разминавания с познатата ни днес традиция. Предците ни са приготвяли вместо агне по-често пуяк или мъжка птица, което се е възприемало като продължение на живота. Основното ястие се е готвело с последното кисело зеле, останало от зимата, като това е било своеобразен начин всичко старо да се даде за курбан, а в живота на всекиго да се отвори място за ново и по-добро начало.

Агнешкото месо е изключително специфично и по-трудно за приготовление. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майорана, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър, чесън. Преди подправяне месото задължително се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките, за предпочитане свежи, се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата му повърхност. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да поеме ароматите на подправките. Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото и какъв е грамажът му. По-тлъстите меса се пекат на по-ниска температура - 160-170° С, по-продължително, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. По-постните парчета е допустимо да се готвят и на по-висока температура. Веднъж изпечено, агнешкото има нужда да бъде оставено да "почине" 20-тина минути покрито с фолио. Така отделените на повърхността при термичната обработка сокове попиват отново във вътрешността и резултатът е наистина крехко месо.

Неизменна част от великденската маса са и зелените благини, с които природата ни дарява щедро през пролетния сезон. Те символизират новото начало, възкресението на живота. Присъстват на трапезата под формата на салати, но и в някои от основните ястия или гарнитурите към месото. Част от старите български традиции е за Великден да се приготвя дроб сарма с обилно количество пресни джоджен и магданоз, както и баница с коприва, лапад или спанак.

Често пропускани на великденската трапеза са маслото и млечните продукти, които също носят своята християнска символика. Бучката масло, ако е оформена като агне, се нарича "баранек" и отбелязва края на Великия пост. Сиренето и производните му пък символизират смиреността.

Подобно на Бъдни вечер, на Великден също е задължително на централно място на трапезата да бъде поставена свещ, най-добре осветена и взета от черква. Тя е най-големият символ на Възкресението, на неуморната будност и олицетворява живота. Пламъкът на свещта е метафора на човешката душа, но и на връзката й с всички духовни сили във Всемира. Със свещ се благославят трапезата, ястията и всички присъстващи край масата. Хубаво е в близост до свещта да се постави и купичка със сол, която символизира семейното благополучие и "гони" злите сили.

На масата се слагат още вода и вино. Водата, според християнските вярвания, има пречистваща сила и символизира Христовия дух, сълзите и кръщението. Виното, най-вече червеното, се възприема за символ на кръвта на Иисус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари