Nestle призна, че е ползвала забранени методи за обработка на минералните води

3
Световният лидер е обработвал водата с ултравиолетови лъчи и филтри с активен въглен, за да поддържа хранителната ѝ безопасност
Световният лидер е обработвал водата с ултравиолетови лъчи и филтри с активен въглен, за да поддържа хранителната ѝ безопасност

Световният лидер е обработвал водата с ултравиолетови лъчи и филтри с активен въглен, за да поддържа хранителната ѝ безопасност

Световният лидер в сегмента на минералната вода "Нестле уотърс" (Nestle Waters) е информирал през 2021 г. френските власти, че е прибегнала към забранени способи за третиране на минералните си води като, например, ултравиолетови лъчи и филтри с активен въглен, за да поддържа "хранителната им безопасност".

Това съобщи пред АФП компанията, потвърждавайки информация на в. "Еко".

Въпреки че използването на тези методи винаги е имало за цел "да гарантира хранителната сигурност“, те са довели до това, че компанията не е следила стриктно регулаторните изисквания, уточни "Нестле уотърс" пред АФП, пише БТА.

Засегнатите марки "Перие" (Perrier), "Вител" (Vittel), "Епар" (Hepar) и "Контрекс" (Contrex), всички собственост на "Нестле", вече са "напълно съвместими с приложимата във Франция регулаторна рамка", обяви компанията.

Наредбите забраняват, каквато и да е дезинфекция на минералните води, които трябва да са с високо микробиологично качество за сметка на чешмяната вода, която се дезинфекцира преди да стане годна за пиене. Интерпретацията на тези наредби изключва третиране с ултравиолетови лъчи и филтри с активен въглен, към които е прибягвала "Нестле уотърс" поне до 2021 г., без да ясно кога компанията е спряла да го прави.

"Нестле уотърс" оправдава използването на тези техники с "развитието на околната среда около изворите, което може да направи понякога трудно поддържането на характеристики от жизненоважно значение, казано по друг начин "хранителната сигурност (не замърсяването) и минералното съдържание".

Прекратяването на използването на тези средства за обработка и филтриране са задължили "Нестле уотърс" да прекрати някои дейността в някои от кладенците си в планината Вогези заради "чувствителността им към климатичните опасности". което е довело до намаляване на производствените обеми на "Епар" и "Контрекс".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари