Археолози откриха бутилка на 7000 години в Китай

5
Това е най-ранният подобен артефакт, откриван в страната
Това е най-ранният подобен артефакт, откриван в страната

Това е най-ранният подобен артефакт, откриван в страната

Рядък вид бутилка на повече от 7000 години бе открита при разкопки в обекта Пейлиган, в централната китайска провинция Хънан, съобщи Синхуа.

Бутилки с необичайна форма, с тясно гърло и заострено дъно, са сред характерните артефакти на неолитната култура яншао, откриват се в жилища и гробници. Има различни версии за функциите им, сред които, че са били съдове за съхранение на вода, съдове за ферментация или погребални предмети.

Според Ли Юнцян, изследовател от Института по археология на Китайската академия за социални науки, според предварителните оценки бутилката се датира на около 7700 години. Височината ѝ е над десет сантиметра, много компактна е и е доста по-малка от познатите досега бутилки с тесни гърла и заострени дъна от културата яншао, съществувала преди 5000-7000 години по средното поречие на Жълтата река.

Находката е ключово материално свидетелство за изследване на произхода и развитието на отношенията между културата пейлиган и културата яншао, каза Ли. Обектът Пейлиган е на около 7600-8000 години и е типично земеделско селище с площ 50 000-60 000 квадратни метра. Слави се като едно от рождените места на китайската селскостопанска цивилизация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари