Правят опити за предизвикване на изкуствен дъжд на летище Русе

5
Нужен е оборудван самолет с реагенти, монтирани на крилата
Нужен е оборудван самолет с реагенти, монтирани на крилата Снимка: bTV

Нужен е оборудван самолет с реагенти, монтирани на крилата

На летище Русе започнаха експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд. Досега са извършени два опита, финансирани от частна компания. На пръв поглед създаването на изкуствен дъжд не изглежда сложно. Нужен е оборудван самолет с реагенти, монтирани на крилата.

Те се възпламеняват от пулт в пилотската кабина. Димът от миниатюрните частици се свързва с водните пари в атмосферата и ги превръща в дъжд. Материалите, които се използват, са изцяло естествени.

„При минусови температури се работи със сребърен йодид, при плюсовите температури се работи с калциев и натриев хлорид. На една територия от 100 км засяваме някъде от порядъка на 10-15 кг и като се разпръсне, долу падат едни дребни прашинки“, обясни бизнесменът Христо Крушарски.

„Използваме т.нар. палки, това са палки, които горят на място. Има определен начин, по който се монтират палките. Поставят се така и се включват към клемите“, показа експертът Георги Налбантов.

В Румъния са постигнати много добри резултати.

„Може би 40 процента увеличение на валежите“, обясни Налбантов.

Христо Крушарски е работил за предизвикване на валежи в Румъния, Аржентина и Дубай. В Обединените арабски емирства например засяват облаци от 90-е години на миналия век.

„Ако не започнем да работим сега, след 20 години може би ще бъде късно. Защото това не е паница с вода да я вземеш, да я напълниш и да я изсипеш. Иска се много работа, това е скъпо удоволствие“, коментира Христо Крушарски.

Проектът за изкуствения дъжд изисква годишна инвестиция между 15 и 17 млн. лв. И се отплаща след поне 5 години. Затова ще се търси и помощ от държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    11
    ШЕНГЕНA
    ТОЗ ДЕБЕЛИА АЛКОХОЛИК HUI DA MI QDE
  • 14
    10
    до 2 От Локото съм майна
    Съвсем скоро започват редовни полети по дестинацията Аерогара-Щръклево - Нисово - ДЗС Русе - Печатни платки - Гара Разпределителна с междинно кацане - Община Русе .Билети от Община-Русе.. Всички полети ще бъдат придружавани от лек и приятен изкуствен дъжд "ала БСП - Пенчо".
  • 9
    9
    До Локото
    Какви полети те блъскат в главата,хапчета не си ли пил? Колко човека ще пътуват от Русе до София? Да не излезе по евтино да отидеш до Отопени и от там със самолет обратно до София.Като ще даваш 200/250 лв. за билет по хубаво хвани карач,дай му ги и да те кара до София за три часа и половина.Докато литнеш да минеш за 45 минути до София имаш поне един,два часа КПП режим,изчакване ,настаняване,развъртане на витла,температура.Да не е Неоплана? И то на каква цена? Колко хора ще летят всеки ден от Русе? Ако си мислите че за 50/120/ лв ще летите,грешка сте.В най добрия случай към 180 лв.минимум.
  • 23
    8
    Само от Идиот нагоре
    Само идиоти в русенско.Унищожихме си поливните системи за да може фирми да пръскат че е по евтино и са на вход и изход.Тая работа баш милиционерска е.Пламен Нунев няма ли да участва в поливното дело като ръкополага нови железни тръби по нивите? Да се консултират с него.По едно време беше духовно лице на местните милиционери и селяци.
  • 12
    7
    В договора
    На Пеньо пише ле да се ползва летището за др.цели, още по-малка пък да иде реч за експерименти. Разваляне на договора. Тези посявали облаци в Дубай и едва не издавиха хората с експеримента си
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари