Строители откриха писмо в бутилка от 1886 година под мост край Белово

2
Реликвата е намерена при реконструкцията на жп линията
Реликвата е намерена при реконструкцията на жп линията

Реликвата е намерена при реконструкцията на жп линията

Строители на високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гара Септември и гара Костенец откриха писмо, запечатано в бутилка, скрита в досегашния жп мост над река Марица, в района на община Белово. При разрушаването на старото съоръжение един от геодезистите открива писмото и го предава на историческия музей в Белово.

Оказа се, че посланието е от 1886-та година, оставено от създателите на моста.

Бутилката е открита в една от колоните на моста, каза директорът на историческия музей в Белово Севдалина Попова, предаде БНР.

По думите ѝ находката, както и начинът на откриването ѝ, е нещо изключително специално:

"Ние се вписахме в малкото музейни екипи, които са получавали писмо в бутилка. Документът е с размери 33 см на 22,5 см, написан на ръка, на италиански език. Има много красив орнамент, нарисуван отстрани."

Текстът на писмото гласи:

Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания "Виталис". Инженери - гл. инж. Николо Лимон, /... / , главен зидар Пиетро Макар.

Издадено на 19 юни 1886 г.

"Това е етап от строителството на жп линията Белово - София", уточни Севдалина Попова и добави: "Цялата тази история показва един позабравен стил, който респектира".

Теренът не е позволил запазването на стария мост при сегашното модернизиране на жп линията, но откриването на посланието от създателите на това изключително здраво съоръжение е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, които са допринесли за изграждането на модерна България.

Извършващата се в момента цялостна модернизация на жп линията Костенец - Септември, която се извършва с европейски средства, предвижда изграждането на ново трасе с нов жп мост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ...
    Николо Лимон и главен зидар Пиетро Макар. Масонска сган. По Български имена не бях срещал от години. Масонската общност у нас гаранция си е подмокрила пишките от вълнение. Поне тогава масоните са строили, защото сега само крадат и злоупотребяват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари