Национална библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“

0
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се присъединява към Националната библиотечна седмица
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се присъединява към Националната библиотечна седмица

Дата: 9 - 13 май 2017 г.

Място: Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Събитие: Национална библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“

Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ се присъединява към Националната библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“, която през 2017-та година ще се проведе в рамките на застъпническата кампания на ИФЛА за ролята на библиотеките в изпълнението на целите за устойчиво развитие в новия дневен ред на ООН „Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“.

Новият дневен ред на ООН, посветен на целите на развитието, е изготвен от държавите членки на организацията с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и академичните среди. Документът „Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“ е основан на принципите на универсалност, всеобхватност и споделени отговорности. В него за  пръв път се поставя ударение върху благополучието на всеки човек.

Библиотеките се разглеждат като основни институции за постигане на целите за устойчиво развитие. През последните години ИФЛА активно участва в изработването на Дневен ред 2030, изтъквайки значението на достъпа до информация, опазването на културното наследство, универсалната грамотност и достъпа до информационни и комуникационни технологии.

Национална библиотечна седмица

„Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“

9 – 13 май 2017 г. - Дни без глоби. Читателите на Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“, които са пропуснали да върнат своите книги в срок, ще имат възможност да го направят в този период без наказателна мярка.

10 май - Всички посетители на Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“, които нямат просрочени задължения, ще могат да получат безплатна едногодишна читателска карта, валидна до 10 май 2018 г.

9 май, вторник, 11.00 ч., Площад „Княз Ал. Батенберг“ - Информационен щанд за Деня на Европа – 9 май и 10-тата годишнина от членството на България в Европейския съюз (ЕС).

Събитието се организира от Информационния център на евродепутата Мария Габриел в партньорство с Младежкия парламент към Общински младежки дом - Русе и Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“.

10 май, сряда, 17.30 ч. , Читалня, ІІ етаж – „Ние сме децата на Европа“: Детски празничен концерт с участието на възпитаници на ДГ „Радост“, посветен на 9 май – Деня на Европа и 10-тата годишнина от членството на България в Европейския съюз (ЕС).

Празникът се осъществява в партньорство с Информационен център „Европа Директно“ – Русе.

10 май, сряда, 18.00 – 21.00 ч., Площад „Свобода“ – Нощ на литературата, 2017

11 май, 11.00 ч., Регионална библиотека „Любен Каравелов“„Библиотеките от Област Русе за устойчиво развитие“: Регионална среща на библиотекари от Област Русе.

11 май, четвъртък, 18.00 ч., Фоайе, ІІ етаж - „Сътворени от тишината“: Изложба графики на Мирела Венциславова. Експозицията се организира по инициатива на Сдружение „Дунавско сияние“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари