НА ЖИВО: Депутатите изслушват Кирил Петков за доставките на газ

0
Работна група, съставена от европейски и други министри, ще дойде в София, за да дискутира проблема с доставките на природен газ у нас
Работна група, съставена от европейски и други министри, ще дойде в София, за да дискутира проблема с доставките на природен газ у нас Видео: NOVA

Приоритетите са три - да има достатъчно газ, да бъдат с минимален риск доставките и да бъдат на възможно най-добрата цена, обяви премиерът

Работна група, съставена от европейски и други министри, ще дойде в София, за да дискутира проблема с доставките на природен газ у нас. В нея ще има представители на Италия, Гърция, Азербайджан.

Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков, който беше изслушан по искане на ГЕРБ-СДС, предаде БНТ. От опозицията поискаха обяснение, за случващото се между България и руската компания "Газпром", която спря доставките на синьо гориво у нас.

"Приоритетите са три - да има достатъчно газ, да бъдат с минимален риск доставките и да бъдат на възможно най-добрата цена. Преди четири месеца заварихме пълна зависимост от "Газпром", платени 3 млрд.за тръба, която не можем да използваме, недовършена връзка с Гърция, отказ от използването на азерския газ. Всичко това, когато започна енергийната криза", обясни Петков.

Премиерът също така даде разяснение за отношенията с "Газпром":

"Получихме писмо за едностранна промяна на договора, в която се казва, че искаме "Булгаргаз" да отвори сметка в Газпромбанк сметка в рубли, искаме да си платите в евро или долари, ние ще ги превалутираме. Първо, ние всички не знаем каква ще е цената във всеки един момент, това зависи от курса на долар рубли, защото крайното плащане се води в рубли. Второ, вкарвайки посредник между нас и "Газпром", вкарваме посредник, който не гарантира дали ще си получим газа. Трето, руската страна казва нарушаваме договора едностранно. Тук не говорим за геополитика и идеология. Става въпрос за извиване на ръце".

"Започнахме да работим за диверсификация, започнахме ежеседмично да проверяваме строителството на газовата връзка с Гърция, информирах министър-председателя Мицотакис и договорихме ясна дата за физическото завършване на газопровода – 30 юни, тази дата е реална", обясни още Петков.

Изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг - Иван Андреев беше категоричен пред Народното събрание, че няма риск за доставките на природен газ у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари