Младен Маринов: Поне 600 души са излъгали в КПП-декларациите

0
60 от тях са излъгали, че отиват на работа, а са били вече регистрирани като безработни
60 от тях са излъгали, че отиват на работа, а са били вече регистрирани като безработни Снимка: БГНЕС

МВР е проверило над 9300 декларации, подадени на КПП-тата край областните градове и е установило над 600 случаи, в които хората са излъгали, че отиват на работа. Установено било, че те няма изобщо трудови договори. В 60 от тези случаи пък се оказало, че деклараторите всъщност са регистрирани в бюрата по труда, докато са твърдели, че отиват на работа.

Тези данни обяви в "Лице в лице" по bTV вътрешният министър Младен Маринов. Проверените декларации са много малка извадка от подадените и оставени по КПП-ата документи.

Хората трябва да знаят, че тези декларации не са проформа и че ние ги проверяваме, подчерта той. Маринов предупреди, че особено по време на празниците ще се проверява масово какво се декларира. "90 на сто от предприятията няма да работят, което означава, че няма как работата да бъде причина за преминаване през КПП-тата", каза той. Маринов заяви, че е наясно, че има непрекъсваеми процеси и производства и за тях хората ще бъдат пускани. Той даде пример с лекарите и журналистите, които минават само със служебни карти, защото е ясно, че тяхната работа е непрекъсната. Но предупреди останалите, които се готвят да сочат работа като причина, че ще бъдат проверени. Не трябва да си играем на котка и мишка, закани се още той. Докато той беше в студиото на бТВ, читатели сигнализираха, че опашката за излизане от София по магистрала "Хемус" е 3 км.

Вътрешният министър каза, че не му е известно да се готви промяна в заповедта на здравния му колега Кирил Ананиев за преминаването през КПП и за въвеждане на някакви по-строги мерки. Засега действаме по настоящите правила, каза Маринов. 

Още рано сутринта стана ясно, че МВР извършва масови проверки дали хората са излъгали в декларациите, които те оставят по КПП-ата на областните градове. Това се подразбра от изявление на официални представители на ловешката полиция, цитирани от БНР.  Според главен инспектор Златин Михайлов, началник РУ на МВР в Ловеч, на ден се проверяват по 300 декларации - през НАП, НОИ, Инспекция по труда. Той твърди, че вече се образуват наказателни дела за попълване на неверни данни в декларациите. Досега полицията само предупреждавала с протокол нарушителите. На входовете и изходите на Ловеч има седем КПП-та.

По време на извънредното положение пътуването от и към областните градове е разрешено само при неотложни случаи - отиване на работа, здравословни причини, грижа за възрастни роднини в селата или хора, нуждаещи се от храна и лекарства. През КПП-та в страната преминават хиляди хора дневно и вероятността всички да бъдат проверени е почти нулева, тъй като МВР не разполага с достатъчно ресурс. Затова вероятно проверки се правят на базата на извадки. Другият проблем е, че декларациите не фигурират като изискване в нито един закон. Те са легализирани в заповед на здравния министър. Дори това обаче не изчиства проблема за тяхното основание и доколко попълването на неверни данни в тях може да бъде причина за наказателно дело. И МВР, и МС твърдят, че те са за улеснение на хората. В самите декларации няма предупреждение за санкции по НК за попълване на неверни обстоятелства.

Декларацията за преминаване през пунктовете бе въведена на 21 март, а оттогава изискванията в нея се промениха няколко пъти. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и допълнителни документи, с които се доказва целта на пътуването или настоящият адрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари