МВР пусна специална бланка за преминаване през КПП-ата

0

МВР се изплаши от евунтални дълги опашки пред дирекциите си от хора, които искат да сменят адресите си, за да могат да преминават през КПП-ата и да вършат свои важни задачи или задължения и пусна специален образец на бланка на декларация за преминаване.

За да се избегнат излишни струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция „Български документи за самоличност“ за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, МВР в спешен порядък изготви нова бланка. Тя ще служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове, които бяха изградени във връзка с изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат нови противоепидемични мерки от 21 март 2020 г., твърди МВР.

От МВР припомнят, че от 00:00 часа днес на входовете и изходите на областните градове са изградени контролно-пропускателни пунктове, през които се допуска влизането и излизането на граждани само при възникнала неотложна необходимост – полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес.

ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

В редакцията ни валят обаждания от граждани, които са недоволни от драконовските мерки, КПП-тата и непреклонните им стражи. Случаите, които ни разказват, са строго индивидуални и изискват гъвкаво третиране, но на конкретните въпроси на в. "Сега" от МВР отговориха, че не могат да тълкуват - "Каквото пише в заповедта на министъра на здравеопазването - това".

Един от въпросите е - какво може да се направи, ако бабата е в друг град, а родителите на детето са болни  и не могат да го гледат. 
Освен това много хора, които са си платили годишни винетки, се чудят ще бъдат ли обезщетени за времето, през което не могат да пътуват - например чрез удължаване на валидността.

Не става ясно и дали хората, които пътуват не между областни градове, а между малки градове или между села са в нарушение на заповедта на МЗ.

Девет са КПП-тата, изградени на изходите на София, където полицаи проверяват пътуващите за лични карти, служебни бележки, издадени от работодател, или медицински документи, които обуславят пътуването им.

- път I-8 Калотина-София при Божурище в района на "Метро";

- път I-1 София-Владая при КПП-то на Владая;

- АМ "Тракия" в посока Бургас при разклона за Лозен, а в посока София - при разклона за Верила;

- АМ "Струма" в посока Благоевград при първи тунел;

- АМ "Хемус" при пътен възел "Яна";

- път II-16 Своге-София преди Нови Искър;

- път II-82 Самоков-София при караулката на Горубляне на изхода на София и при вилна зона „Мечката“;

- път III-181 София – Бистрица – Белчински бани при вилна зона „Ярема“;

- път II-81 София-проход „Петрохан“ между Волуяк и Костинброд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари