Кога може да се пътува между градовете и какви документи са нужни

1
С нова заповед от днес министърът на здравеопазването позволи да се пътува не само по работа, но и за да се грижите или снабдите с продукти от първа необходимост себе си или ваши близки, които нямат тази възможност
С нова заповед от днес министърът на здравеопазването позволи да се пътува не само по работа, но и за да се грижите или снабдите с продукти от първа необходимост себе си или ваши близки, които нямат тази възможност Снимка: БГНЕС

От миналата събота - като мярка срещу разпространението на COVID-19, властите ограничиха движението между различните области в страната, а на входовете и изходите от областните градове бяха поставени контролно-пропускателни пунктове (КПП). Обявено беше, че през тях ще преминават само отиващите на работа, пътуващите по неотложни - здравословни или семейни - причини и прибиращите се у дома. Целта е да се ограничи "безцелното" пътуване в страната, обясниха от националния щаб за борба със заразата.

Мярката, която започна да се прилага стриктно от понеделник, създаде проблеми най-вече за работещите извън областните градове, както и за хората, които трябва да се приберат в дома си, но не са актуализирали настоящия си адрес по лична карта, тъй като това е начинът да удостоверят, че са в правото си да влязат в града. В резултат на възникналите проблеми и заради образувалите се опашки МВР на няколко пъти през седмицата направи промени в реда за преминавате и изискваните документи. "Дневник" събра най-актуалната информация какво е нужно в момента, ако ще пътувате.

По какви причини можете да пътувате?

Министърът на здравеопазването днес (26 март) издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове.

Като причина за пътуването вече ще може да се посочва и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост. Това ще се отбелязва в декларацията в свободен текст, в полето за основание за пътуването. Не се изисква документ, с който да се доказва целта на пътуването.

Досега основателните причини бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава.

Какви документи трябва да носим?

В зависимост от причината за пътуване обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват с различни документи.

Ако пътувате по работа, трябва да представите служебна бележка от работодателя или служебен документ, като например служебна карта, пропуск и др. Ако пътувате по здравословни причини, е нужен медицински документ. Те трябва да бъдат показани при преминаване, но се връщат на собственика им. Полицаите на пункта могат да поискат и документ за самоличност, ако се прибирате по постоянен или настоящ адрес.

Всеки преминаващ КПП трябва да носи и попълнена декларация, в която да посочи по каква причина се налага пътуването. Бланки на декларацията са публикувани на сайта на МВР. Можете да ги намерите и в прикачения файл.

От полицията съветват бланките да бъдат предварително разпечатани, попълнени и подписани, за да не се налага да попълвате на място, което значително ще забави процеса по събиране на декларациите. Ако не можете да намерите работещ обект, в който да принтирате копие на декларацията, на КПП-тата би трябвало да има достатъчно бланки, които можете да попълните на място.

Колко декларации са нужни за едно пътуване?

На всеки пункт, през което минавате по време на пътуването си, трябва да оставите по една декларация по образеца, предоставен от МВР. От полицията уточняват, че попълнените декларации ще се събират от служителите, за да може да се контролира изпълнението на мярката и да се проверяват попълнените данни. Освен това целта е да има възможност да се проследи маршрутът, по който минава всеки пътуващ.

На всеки Контролно-пропускателен пункт трябва да оставите предварително попълнена и подписана декларация по образец на МВР.

Изискването означава, че е нужна малко предварителна подготовка: да пресметнете колко пъти ви предстои да пътувате в близките дни, да проучите през колко пункта ще минете при всяко от тях в двете посоки и да подготвите нужния брой декларации.

Например ако пътувате между два областни града и минавате през два пункта в едната посока, то за отиване и връщане трябва да подготвите попълнени общо 4 екземпляра. Ако пътувате всеки ден по работа от един до друг областен град, сметката показва, че от утре (27 март) до обявената засега крайна дата на ограниченията - 12 април, ще са ви нужни 44 еднотипни декларации.

Остават висящи въпросите как ще се съхраняват тези декларации, в които всеки от пътуващите вписва лични данни - имена, адрес, ЕГН, дата, причина и цел за пътуването. Не е известно и за какъв срок ще се съхраняват всички тези декларации, дали, кога и по какъв начин ще бъдат унищожени, за да няма риск от злоупотреби с лични данни или неправомерно използване на информацията от тях.

Именно заради тези въпроси от Комисията за защита на личните данни обясниха, че събирането на тези лични данни е необходимо, за да се гарантира общественото здраве и да се предотвратят престъпления, сред които и умишленото неспазване на задължителна карантина, което крие риск от заразяване за по-голям кръг от хора.

От комисията успокояват, че възможността за ограничаване на правата, в тази част и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване. Освен това подчертават, че е задължение на МВР да обработва данните единствено за целите на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и да гарантира сигурността на обработването на личните данни в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки.

Къде има контролно-пропускателни пунктове?

София

- път I-8 Калотина-София при Божурище в района на "Метро"

- път I-1 София-Владая при КПП-то на Владая

- АМ "Тракия" в посока Бургас при разклона за Лозен, а в посока София при разклона за Верила

- АМ "Струма" в посока Благоевград при първи тунел

- АМ "Хемус" при пътен възел "Яна"

- път II-16 Своге-София преди Нови Искър

- път II-82 Самоков-София при караулката на Горубляне на изхода на София и при вилна зона "Мечката"

- път III-181 София - Бистрица - Белчински бани при вилна зона "Ярема"

- път II-81 София-проход "Петрохан" между Волуяк и Костинброд

Пловдив

- път I-8 Пловдив - Пазарджик при км 220 (в общинска част на изхода от Пловдив)

- път I-8 Пловдив - Свиленград при км 227 (в общинската част изхода от Пловдив)

- II-64 Пловдив - Карлово при км 52 (в общинската част изхода от Пловдив)

Бургас

- път I-6 Бургас - Ветрен при на изхода на Бургас

- път I-6 Бургас - Ветрен при разклона за Българово

- път III-906 Бургас - Каблешково при изхода на Бургас

- път II-79 Бургас - Средец на изхода на Бургас при разклона за Черни връх

- път I-9 Бургас - Варна при км 249 (в общинска част при изхода на Бургас);

- път III-7909 Бургас - Горно Езерово при изхода на Бургас

- път III-9008 Бургас - Долно Езерово при изхода на Бургас

- път I-9 Бургас - Варна при км 227 в района на изхода на Бургас

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Джеймс Бонд в Несебър:
– Кафе. Дълго кафе.
– Три лева. Двадесет и три лева.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари