МААЕ ще разположи свои мисии в украинските ядрени централи

0
Украинският премиер се срещна в Париж с генералния директор на агенцията за атомна енергия
Украинският премиер се срещна в Париж с генералния директор на агенцията за атомна енергия Снимка: Туитър

Украинският премиер се срещна в Париж с генералния директор на агенцията за атомна енергия

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще разположи свои мисии, които да гарантират сигурността на пет украински ядрени централи, включително на Запорожката АЕЦ, заяви днес украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от Франс прес и БТА.

"Тези мисии ще имат за цел да гарантират сигурността на тези централи и да водят отчет за всички събития, които оказват въздействие на централите, като в частност става дума за ударите на руските агресори", написа Шмигал в "Телеграм", след като се срещна в Париж с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Украинският премиер не уточни кога ще бъдат разположени мисиите и каква ще бъде числеността им. Експерти на МААЕ ще бъдат изпратени в Запорожката, Хмелницката, Ровненската, Южноукраинската и Чернобилската АЕЦ.

Постигнато е споразумение за премахване на тежките оръжия от Запорожката АЕЦ, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Кремъл реагира на тези думи на Макрон, като изтъкна, че Русия не е разполагала тежки оръжия в Запорожката АЕЦ.

Русия продължава да поддържа контакти с МААЕ, която се опитва да посредничи за създаването на демилитаризирана зона в района около Запорожката АЕЦ, заяви днес на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари