Лекари със скандирания "Москов - вън!"

0
Лекарите са против намерението на Москов да слее лечебните заведения
Лекарите са против намерението на Москов да слее лечебните заведения

Със скандирания "Москов - вън!" протестиращи лекари от столичната болница Св. Иван Рилски блокираха движението на бул. Иван Гешов. Протестът е срещу протокол на министъра на здравеопазването Петър Москов, с който на 23 април директорът на лечебното заведение д-р Дечо Дечев беше освободен от заемания пост.

Тогава от Министерство на здравеопазването съобщиха, че решението за освобождаването му е част от започналата процедура по сливането на болниците Св. Иван Рилски и  Александровска, което цели оптимизация на административното управление на новата структура. Самият Дечев пък заяви, че има личен мотив за освобождаването му.

В началото на седмицата вицето на Москов Бойко Пенков обяви, че обединението на двете болници е част от по-мащабна реформа. Тя предвижда всички 9 държавни болници в карето около Александровска да работят с обща администрация.  В района освен Св. Иван Рилски се намират още Св. Екатерина, Майчин дом, Инфекциозната болница, Белодробната болница, Педиатричната болница и др. Засега единственият ясен ефект е, че ще бъдат съкратени около 400 души от администрацията. „Цялата международна дейност, счетоводни услуги, правни услуги, доставки - всичко това нещо да се случи, болниците да извършват само присъщата за тях работа", обясни Пенков. „В никакъв случай обаче няма да се сливат медицински дейности“, добави той.

Лекарите са против намерението на Москов да слее лечебните заведения. Те обявиха, че не намират логично обяснение в освобождаването на директор на болница, която няма загуби, както и сливането с друго лечебно заведение, имащо натрупани дългове. Също така и не вярват, че обединението ще доведе до увеличаване на заплатите, както се твърди от здравното ведомство.

Медиците допълниха, че няма да отстъпят от исканията си и обясниха, че имат информация за заплашвани протестиращи. Във вторник те изпратиха декларация до премиера Бойко Борисов, в която настояват, той да се намеси и да не допусне да се закрие болница Св. Иван Рилски. Очаква се днес те да протестират пред Министерския съвет. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари